Kirándulások, kórustalálkozók

Kórustalálkozó 2013

Szép hagyomány immár harmadik éve Pakson a gyülekezeti kórusok találkozója. Idén az evangélikus gyülekezet volt a házigazdája e szép rendezvénynek. Október 26-án vasárnap délután került sor a hangversenyre, melyre a kórusok mellett szeretettel. vártuk vendégként minden egyház gyülekezeti tagjait is. A bemutatót megelőzte a felkészülés, hiszen a kórusok saját előadást is tartottak, majd együtt is énekeltek: a katolikus, református, baptista és az evangélikus kórus. A hangversenyt Szabó Vilmos Béla esperes úr nyitotta meg, majd sorban bemutatkoztak a gyülekezetek kórusai. Csodálatos volt hallani a színes tartalommal teli, gyönyörű szöveggel rendelkező egyházi műveket. Valóban úgy éreztük, ahogyan egyik énekünk is tartalmazza:

„Itt az Isten köztünk,
Jertek őt imádni,
Hódolattal elé állni!”

A kórusok bemutatóit színesítette, zenei kíséret és szólóének is. Felemelő érzés volt közel százan együtt énekelni az oltár előtt. Pl. Gárdonyi Zoltán művét is!

„Áldd meg hazánkat Isten!
Esdve kérünk Téged,
Légyen bő áldásod rajtunk!”

A gyülekezettel együtt a Himnusszal zártuk a meghitt kis koncertünket, majd az iskola épületében szeretetvendégségen láttuk vendégül a résztvevőket, ahol meghitt beszélgetések közben finom süteményeket, jó borokat és üdítőket kóstolhattunk és fogyasztottunk. Majd búcsúztunk egymástól mi, a kórustagok és vendégeink.

szöveg: Schukkert Ádámné kórustag
fotók és videók: Tóth János ésTóth Zsófia; Zuschlag János

20 éves testvérkapcsolati ünnep

20 Jahre gemeinsam in Bewegung / 20 éve együtt az úton – Így hangzott a testvérkapcsolati ünnepünk mottója.

A paksi gyülekezet egy csoportja is részt vehetett e csodálatos találkozón. Készültünk, hogy bemutatkozhassunk. Az énekkar szolgált néhány szép énekkel. Infópultnál mutattuk be városunk néhány jellegzetességét és diafilmet gyülekezetünk életéről. Bajor testvéreink nagy szeretettel fogadtak bennünket. Minden egyes nap tartogatott számunkra szép és felejthetetlen élményeket.

Csak néhányat említünk ezek közül:

A bajor tartományi püspök Dr. Heinrich Bedford – Strom és Gáncs Péter elnök püspök köszöntött bennünket. Szép volt a reggeli áhítat a Sebaldus templomban, ahol a hit és a művészet hét évszázadát lehetett nyomon követni. Felejthetetlen a tematikus városnézés Nürnbergben. Érdeklődési körünknek megfelelően választhattunk a programok között: ki mit szeretne látni. Sok szép helyen jártunk. Vidám est volt a Wilhelm–Löhe iskola színpadán bajor magyar fellépőkkel. Zenészek, népzenészek, néptáncosok léptek fel. A zene összekötő erejét mind a négy nap során megtapasztalhatták a jelenlévő bajorok és magyarok.

Szombaton este pedig az úgynevezett „Oktoberfest” keretében nemcsak nézelődni lehetett a gyülekezetek és intézmények által felállított standoknál, hanem kóstolni is: magyar gulyást, kolbászt, pálinkát, frank sült kolbászt, sört és borokat. A felsorolásból nem maradhat ki Ibolya, a nürnbergi magyar tolmács. Vele a Lorenz templomban találkoztunk. Véletlenül derült ki, hogy paksi származású. Édesanyja paksi lány – leírhatatlan volt az öröm!!! Végig mellettünk maradt a további napokon.

Végül nagy örömünkre találkozhattunk langenzenni testvéreinkkel, akik szombaton látogattak meg bennünket, és együtt vettünk részt a további programokon. Vasárnap ünnepi záró istentiszteleten vettünk részt a Sebaldus templomvideban. Felemelő érzés volt a padokban ülni langenzenni testvéreink körében, imára kulcsolni kezünket, és úrvacsorát venni e régi falak között.

Köszönettel tartozunk a bajor szervezőknek minden apróságra kiterjedő figyelmességükért. Az ellátásunkért, a változatos programokért egyaránt.Olyan szép élményekben volt részünk, amelyet soha nem feledünk.

A gyülekezeti énekkar nevében:
Schukkert Ádámné és Schukkert Ádám

Kórusunk Nürnbergben

Kórusunk részt vehetett 2012. október 11-14-ig a Nürnbergben megrendezett magyar-bajor testvérkapcsolati jubileumon. (Képes beszámoló a Testvérgyülekezetünk menüpont alatt.)

Október 13-án a testvérkapcsolatok bemutatása keretében három művet énekeltünk Simon Péter karnagy vezényletével:
Bárdos Lajos: Magyar Magnificat
Giuseppe de Marzi: Signore delle cime
Purcell: Lobt den Herrn (Magasztalja lelkem…)

A kórus tagjai a standunknál is kitettek magukért. A gazdag programokat követően a Jugendhotel hangszigetelt társalgójában oldódhattunk: Győrffy Józsi hegedűjátékával, énekszóval tartottunk egy külön záróestet. Emlékezetes marad!

Szöveg: Kochné Inotai Gyöngyi

Hálaadó istentisztelet 2011. szeptember 25., Harta

Szabó Vilmos Béla előző szolgálati helyén, Hartán hálaadó istentiszteleten szolgált kórusunk. Az 1923-ban alakult német eredetű hartai gyülekezet most újíttatta fel templomát és 100 éves orgonáját, melyet a miénkhez hasonlóan a Rieger testvérek építettek.

Az ünnepi alkalmon jeles vendégek vettek részt: Gáncs Péter elnök-püspök, Radosné Lengyel Anna egyházkerületi felügyelő, Lupták György és Szabó Vilmos Béla esperesek, Sárkány Tibor és Sárkány Tiborné, korábbi hartai lelkészek mellett a helyi vezetők és az építők.

A kántori szolgálatot Róth Márton orgonaművész látta el.
Az ünnepi istentisztelet után került sor a templom mellett felállított Luther -szobor leleplezésére.

Halasi László lelkész és gyülekezete gazdagon megvendégelte a jelenlévőket.

Szöveg és fotók: Kochné Inotai Gyöngyi