Magyar-bajor testvérkapcsolati jubileum
(Nürnberg, 2012. október 11-14.)

Magyar-bajor találkozó

Langenzenni testvéreinkkel 1998 óta általában kétévente találkozunk, hol Németországban, azaz Bajorországban, hol Magyarországon. Legutóbb a múlt évben jártak nálunk.

2012 ősze rendkívüli alkalmat hozott a találkozásra: 20 éve annak, hogy a Bajorországi Evangélikus Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház püspökei aláírták a két egyházat összekapcsoló testvérkapcsolati szerződést. Ennek jubileumát ünnepelhettük 2012. október 11-14-ig Nürnbergben. A nagyszabású testvérkapcsolati ünnepre a bajor és a magyar evangélikus egyháznak köszönhetően mintegy ötszázan utazhattak ki magyarországi evangélikus gyülekezetekből, iskolákból, különböző evangélikus intézményekből, 20- 20 fős kerettel.

A gazdag programkínálat mellett standok felállításával, rövid színpadi szerepléssel lehetőség nyílt a gyülekezet és a testvérkapcsolat bemutatására.
Gyülekezetünk énekkara körében nagy érdeklődést váltott ki a bajorországi utazás, s úgy alakult, hogy néhány családtaggal kiegészülve huszonöten utazhattunk. Május 15-ig kész tervekkel, pontos létszámmal kellett jelentkeznünk a MEE Ökumenikus és Külügyi Osztályán.

Ha már kórus, mutatkozzunk be énekléssel, s ha ilyen népes a küldöttségünk, illik valamivel hozzájárulni az ünnep emeléséhez. Így döntöttünk a stand felállítása mellett.

Kiváló lehetőség hírt vinni gyülekezetünkről, városunkról, Magyarországról. Paravánunkon jeleztük, hogy hazánk mely részéről jöttünk, bemutattuk templomunkat, gyülekezeti honlapunk német nyelvű plakátjával és szórólapjával utalva a bővebb információforrásra. A testvérkapcsolatunkról erre az alkalomra nyomtatott plakát készült és egy zenés diasorozat, több mint száz képpel. Utóbbit a standon folyamatos vetítésre szántuk.

„20 Jahre gemeinsam in BeWEGung” (20 éve együtt mozgásban) – Ez volt a német jelmondata a találkozónak. Kiállításunkon minden a mozgást jelképezte: a magyar és német zászlók színeiből megkomponált plakát testvérkapcsolatunkról, rajta a nagy papírforgó, a házilag készített igazi papírforgók, a gyülekezeti gyerekmunkák: a színes halak, a felfüggesztett pünkösdi üzenetek. „20 éve együtt az úton” – hangzott a magyar jelmondat. Ez is kifejeződött képi formában.

Hírt vihettünk Paks városáról a városvezetéstől kapott Altern-Art képeslapokkal, a külön erre az alkalomra készített német nyelvű városismertetővel, különböző szóróanyagokkal, ajándékcsomagokkal. Paksi mázas kerámiák díszítették a pultunkat.

Langenzenni testvérgyülekezetünktől eddig mindig csak kaptunk, jó és különleges alkalom volt ezúttal őket hazájukban magyar, illetve paksi specialitással vendégül látni. Mi lehetett az más, mint szalámi és gömböc, magyar kenyérrel, piros, fehér és zöld paprikával, paksi borokkal, (pálinkával,) de dió, mandula is, natúr, sós vagy karamellizált formában kínálta magát a vendégeknek.

Mindezekkel együttesen megmutathattuk, hogy milyenek is vagyunk mi magyarok.

Az eső ellenére Nürnberg és a vendéglátók is a  legszebb arcukat mutatták: megható áhítatok, 11-féle tematikus városnézés, csoportbeszélgetések 16-féle témában, vetélkedők, vidám, hangulatos esti programok, zenével, tánccal, bajor sör, frank bor, a záró istentisztelet a Sebaldus templomban, találkozás dr. Heinrich Bedford-Strohm bajor tartományi püspökkel, egyházunk vezetőivel, és nem utolsósorban a mi langenzennieinkkel.

Annyira készültünk erre a négy napra, s mint egy pillanat, már el is múlt. Alig voltunk együtt!

Képsoraink idézzék fel az együtt töltött perceket!

Kochné Inotai Gyöngyi

Október 11., csütörtök

Üdvözlő plakát, regisztráció

Október 12., péntek

Reggeli áhítat. Paksiak a Sebaldus templomban.

Tematikus városnézés: Dürer nyomában, „Város a város alatt” (alagutak Nürnbergben), „A nürnbergi per”, „A Lorenz templom”.

Külön városnézés Kónya Ibolyával, a paksi származású idegenvezetővel, akinek négy rokona is akadt a csoportunkban.

„Vidám péntek” a Wilhelm Löhe iskolában.

Október 13., szombat

Találkozás a langenzenni testvérekkel:

8.51 Megérkeztek!

9.57 Készül a paksiak standja. Közben indul a „Műhelymunkák” program: Tánctanulás. A Gryllus család

11.10 Elkészült a stand! Fényképezkednek a közreműködők. Gömböc… Jönnek az első vendégek. Hol és mivel tudunk vetíteni? Az ígért technika hiányos.

11.42 Vége a műhelymunkának. Kedves nézők: a langenzenniek. Ibolya telefonál, s otthonról hozat laptopot.

14.30 Indul a vetítés! Tetszik!

Színes paksi papírforgók és készítőjük. Az elrendezés is tetszetős!
Egyre több vendég a standnál.
A testvérkapcsolat bemutatása a sanzon-színpadon.
A kórus énekel.
Dékán úr a standnál.

16.23 Vendégek záróra után.

17.06 Standbontás még mindig frissen

17.15 Vidám német csoport (népviseletben) a lebontott stand előtt
„Fájdalmas visszacsomagolás”

Záróest: Palotás
Társalkodó németek népi öltözékben
Oldódás énekszóval, hegedű mellett

Október 14., vasárnap

Az egyik szállás, a Jugendhotel

Záró istentisztelet

Csoportkép a templom előtt

Más standok

Néhány kép ízelítőül:

Nürnberg

A csoport tagjai által készített több mint 800 kép közül kellett volna néhányat kiválogatnom a honlap számára. Ennyire sikerült csökkenteni a számukat. A várost bemutató felvételek szelektálása viszont csaknem megoldhatatlan feladatnak tűnt. Ezért került ide ilyen sok kép a különböző fotósok nevével a mappákba.

K.I.Gy.