Testvérgyülekezetünk

LANGENZENN (Németország)

Testvér-
gyülekezetünk

A langenzenni evangélikus gyülekezettel 1998. óta tart partnerkapcsolatunk. Lelkészünk, Szabó Vilmos Béla németországi tanulmányútján ismerkedett meg Winfried Winter dékán (=esperes) úrral, aki gyülekezeti vezetők kisebb csoportja élén hamarosan látogatást tett Pakson.

Vendéglátás 1999

Fotók: Georg Endress

Látogatás 2000

Az első paksi evangélikus csoport 2000. júliusában utazhatott 22 fővel a német városba. A résztvevők 14-70 évesek voltak. Mindenki vendégszerető házigazdákra talált. Megismerkedhettünk Langenzenn nevezetességeivel, a templommal és a hozzá tartozó kolostorral (Szokatlan dolog, hogy evangélikus gyülekezetnek kolostora van. Ennek története a reformációig nyúlik vissza: ekkor került evangélikus tulajdonba. Érdekesség azonban, hogy az ott élő szerzetesek halálukig továbbra is ott maradhattak.), a Honismereti Múzeummal, majd városnézésen Nürnbergben jártunk.

Az idegenvezető dékán úr volt. Üzemlátogatások, kirándulás, Hans Sachs színdarab, grill-parti és műsoros est tették változatossá a programot, miközben vendégek és vendéglátók egyre jobban megismerhették egymást. A látogatás csúcspontja a vasárnapi gyülekezeti ünnep és a családi istentisztelet volt.

Vendéglátás 2002

A 2002-es viszontlátogatáskor már barátként fogadtuk német testvéreinket, s igyekeztünk mi is jó házigazdák lenni.

Megmutattuk a várost a Gárdonyi-kilátóról, a Dunát, a Makovecz-templomot, az atomerőművet, Révfülöpre kirándultunk, majd Cseresznyésbe, ahol lovagolhatott, aki akart. Ekkor szó esett már arról, hogy Winter dékán úr rövidesen nyugalomba vonul. Némi aggodalommal gondoltunk arra, hogy utódja folytatni kívánja-e a partnerkapcsolatot.

„A magas szőke”- ahogy Friedrich Schuster dékán úr egy újságcikkben önmagát nevezte – úgy döntött gyülekezetével 2003-ban, hogy vállalják a folytatást, s ez év júliusában újra mi utazhattunk. A program és vendéglátás hagyományos volt, a barátság egyre szorosabb. Ezúttal Rothenburgot néztük meg, utazhattunk Nürnbergbe, a polgármester ebédjén vettünk részt és borkóstolón. A Biblia vasárnapján pedig „Egy könyv tele élettel”- mottóval családi istentisztelet résztvevői voltunk. Az ebédet követően az ottani asszonyok sütemény-csodáit kóstolhattuk.

A 2005-ös paksi látogatás egybeesett istentiszteletünk rádiós közvetítésével, melyen Schuster dékán úr köszöntőt mondott. Templomi orgonakoncert, dunai hajózás, vidám este a Sárgödör téri pincesoron, kecskeméti kirándulás, lovasbemuttó szerepelt a programon.

Friedrich Schuster dékán úr Szabó Vilmos Béla esperesi beiktatását is megtisztelte látogatásával 2006-ban.

2007-ben a karácsonyi vásárra utazott egy paksi csoport, s rendhagyó módon 2009 májusában is mi jártunk Langenzennben. Ennek oka a kolostor fennállásának 600 éves évfordulója volt. Minden ennek jegyében zajlott: színjáték a kolostor udvarán, képkiállítás, Biblia-kiállítás, történelmi vásár, történelmi pékség avatása, tréfás középkori bűnbánat, s vasárnap az ökumenikus ünnepi istentisztelet, melyen Szabó Vilmos Béla esperes bemutatta a paksi gyülekezetet és köszöntötte az egybegyűlteket. Zenés programok zárták az ünnepi hétvégét és ott tartózkodásunkat.

Kochné Inotai Gyöngyi

„Ungarisch-Bayerishes Partnerschaftsfest” (Balatonföldvár, 2007. szeptember 27-30.)

A magyar-bajor testvérkapcsolatok 15 éves évfordulója.

Das bedeutet für mich die Partnerschaft Paks-Langenzenn.

Gyöngyi Koch