Városunk egyik, határainkon túli magyar testvértelepülése, a Kárpátalján lévő Visk évekkel ezelőtt nagy fába vágta a fejszéjét: óvodát akar építeni a viski magyar gyermekeknek!

A testvérvárostól elvárható segítség egyik elemeként a paksi Gasztroblues Fesztivál sorozat megálmodója, kitalálója és szervezője, Gárdai György testvérünk hazaszeretete és segítőkészsége vezetett el oda, hogy a fesztivál sorozat idei 21. „évadja” keretében nyáron már volt egy teltházas, nagy sikerű koncert a templomunkban (erről is beszámoltunk a honlapunkon), melynek teljes bevételét átadták a koncert szervezői a viskieket képviselő református lelkésznek.

Az óvoda befejező munkálataihoz további anyagi segítségre van szükség, ezért Gárdai György 2013. december 7-én ismét nagyszerű zenészeket hívott meg a templomunkba, akik a komolyzene, a keresztyén könnyűzene, a dzsessz és a blues zenei hullámhosszán varázsoltak különleges élményt a szépszámú hallgatóságnak.

Szabó Vilmos Béla esperes, a gyülekezet lelkésze nagyhatású köszöntésében két vérszerződésről szólt. Az egyiket Isten kötötte velünk, a másik bennünket, magyarokat köt össze.

A Visket képviselő Jenei Károly református lelkész, aki megköszönte a Paksiak támogatását, a hit szó nagyon elgondolkodtató definíciójával lepte meg a koncert közönségét. Eszerint: a hit az a dolog, hogy menj el a lehetőséged határáig, és tégy még egy lépést. Nos, az óvodaépítő viski testvéreink elmentek a lehetőségük határáig, és megtették ezt a lépést is.

A koncerten közreműködtek:
Pál Eszter és Pál Lajos (Visk); Miller Gárdai Viktória és Miller Júlia Anna; Petruska András és Upor András; Keresztmetszet zenekar; Enyedi Sugárka

Pálmai István