Amit mi technológiának és tudománynak hívunk, azt sokáig varázslatnak tartották. De talán hívhatjuk mi is így és ez visszacsempész egy kis romantikát a régi korokból a mi életünkbe is. Egy biztos, hallgatni egy művészt, aki a szemünk előtt játszik az orgonán és zenekari hangszereken a „varázslat” segítségével sokszor 3-4 kézzel egyszerre, olyan hangzásvilág, amelyet eddig nem tapasztaltak.

Művészet? Technológia? Varázslat? Mind együtt? Egy biztos: élmény! A zenék pedig a halhatatlanok, Händel, Vivaldi, Csajkovszkij, és a 150 éve született Debussy darabjai.

Október 24. Szerda 18 óra Szekszárd, Garay János Gimnázium Díszterme, Szent István tér 7-9.
Jegyelővétel: Alexandra Könyvesbolt, Garay tér 10. Tel: 74 512452

Október 25. Csütörtök 18 óra Paks, Evangélikus Templom, Kossuth Lajos u. 29.
Jegyelővétel: Alexandra Könyvesbolt, Kishegyi utca 48. Tel: 75 510474

Október 26. Péntek 19 óra Dombóvár, Római Katolikus Templom, Arany J. tér
Jegyelővétel: Alexandra Könyvesbolt, TESCO – Köztársaság u. 7. Tel: 74 565352

Október 27. Szombat 17.30 óra Dunaföldvár, Református Templom, Kossuth. u.
Jegyek a helyszínen válthatók az előadás előtt

A műsorról:

Az „Egy Koncert Kékben” műsor feszített tempójú 3 éve után alkotói szabadságra visszavonult művész európai körútjáról gyönyörű muzsikákkal tért haza.

Vivaldi Négy évszak átirata Velencében fogant meg, ahol a Cinquecento Reneszánszának gazdagsága és az olasz lélek zenei fogékonysága mindig együtt áll. Händel Halleluja kórusának ismételt feldolgozása pedig – az új hangszer lehetőségeinek fényében – Dublinban az 1742-es Ősbemutató templomában kristályosodott ki.

A hangversenyre külön erre a célra hozott hangszer is megérdemel egy gondolatot, hiszen a digitális zenei hangképzés jelenlegi csúcsa szólal majd meg. Olasz mérnökök közel 10 évet dolgoztak a technológián, mire olyan élethű hangot hoztak létre a világ legkülönbözőbb pontjain rögzített csodálatos orgonák hangmintái, és egy beépített szuperszámítógép segítségével ,amelyről rendszerint az avatott fül sem képes megmondani, hogy egy a teremben felépített hangszert, vagy egy digitális koncertorgonát hall.

Ráadásként, míg egy hagyományos orgona esetében 15-30 féle sípsor, és azok kombinációi közül válogathat ajátékos, addig ebben az esetben közel 700 féle orgona hangszín, és 30 zenekari hangszer hangja áll a rendelkezésére. Ez oda vezet, hogy például Csajkovszkij Diótörőjének Virágkeringője játékos, szinte áttetsző, míg Händel Halleluja Kórusa fanfáros, nagyzenekari hangképpel varázsol el bennünket.

Rákász Gergely zenetörténeti kommentárjai ezúttal sem maradnak el, a koncerten megtudhatjuk, hogy kiről álmodozott Debussy miközben a Verlaine versét a Holdfényt zenésítette meg, vagy hogy miért lógatott ki Händel egyszoprán énekest az ablakon. Varázslatosnak ígérkezik!

Koncert információk: www.rakaszgergely.hu