Immár 5. alkalommal szólaltak meg a hagyományos templominak nem éppen nevezhető zenei stílusban a Gasztroblues Fesztivál részeként az evangélikus templomi koncerten a világzene legkülönbözőbb ág-bogainak dalai.

A koncert bevezetőjeként az evangélikus gyülekezet nevében elmondott köszöntésnek része volt a reformáció 500. évfordulójának megemlítése mellett Luther zenéről írt gondolatainak felidézése, valamint a remény kifejezése is, hogy a Gasztroblues Fesztivál jövőjének az evangélikus templomi  koncert is része maradhat, és a most még meglévő gyülekezeti befogadó készség nem változik meg számottevően az elkövetkező esztendőkben.

A paksi gyülekezet korábbi lelkésze, Szabó Vilmos Béla és az idén 25. alkalommal megrendezett fesztivál evangélikus főszervezője, Gárdai György korábbi megállapodása alapján és a presbitérium jóváhagyásával megrendezett koncertsorozat idei rendezvényén nagyszámú hallgatóság előtt igazi zenei csemegeként volt hallható többek között a lengyel SBB zenekar billentyűse, az amerikai blues énekes Anne Popovic, a fesztiválszervező Gárdai György komolyzenét játszó lánya, Gárdai Viktória és unokája, valamint Bartók több művét rock stílusban megszólaltató Török Ádám, Papp Gyula és Kézdy Luca.  A Bartók on Rock című produkció különleges zenei világa a koncert hallgatósága emlékezetében vélhetően hosszú ideig megmarad…

A templomi koncertek bevételeit a szervezők hosszú évek óta átadják testvérvárosunk, Visk magyar óvodája számára. A nagy nehézségek ellenére felépült és már működő óvodáért kapott adományokat a Viski Református Gyülekezet lelkipásztora, Jenei Károly köszönte meg.

Isten áldja meg viski magyar testvéreinket!

Pálmai István

felügyelő