Hírarchívum

Mutatott év: 2017

Szűrés törlése
Karácsony ünnepi istentiszteleti rend
Létrehozva: 2017. december 12. » Címkék: Beharangozó, Események, Felhívás, Meghívó, Hittan

Adventi gyertyagyújtás
Létrehozva: 2017. december 7. » Címkék: Adventi gyertyagyújtás, Adventi beszámolók

2017. december 2-án került újra sor gyülekezetünkben az ádventi koszorú első gyertyájának meggyújtására. Az előző évekhez hasonlóan egy ádventi zenés áhitat előzte meg az eseményt. Tamási János és Nikola Péter reformáció korabeli énekeket adtak elő lant- és furulyakísérettel a Reformáció 500. évfordulója alkalmából. Ezt követően Gáncs Péter, Déli Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét az ádventi készülődés, a megtérés szükségességéről. Az alkalmat tovább színesítette gyülekezetünk kántorának, Koch Boglárkának és kórusának ádventi szolgálata Simon Péter karnagy vezényletével. Természetesen nem maradt el az azt követő szeretetvendégség sem, és annak elengedhetetlen részei: a sült kolbász és a forralt bor, amelyek mellett újra lehetőség volt a találkozásokra és beszélgetésekre.

Írta: Nepp Éva

A videót és a képeket készítette: Zuschlag János

Ádventi gyertyagyújtás Gáncs Péter egyházkerületünk püspökének szolgálatával
Létrehozva: 2017. november 29. » Címkék: Adventi gyertyagyújtás, Beharangozó, Események, Meghívó

Pintér Béla koncert Pakson az Evangélikus tempomban Pünkösdi Gyülekezet szervezésében
Létrehozva: 2017. november 21. » Címkék: Események, Koncertek, Ökumenikus alkalmak, Beharangozó, Beharangozó

Reformáció egyházai mutatkoztak be a Paksi Önkormányzat előtt és egy 500 szeletes tortával ünnepelték a félévezredes jubileumot
Létrehozva: 2017. november 20. » Címkék: Évforduló, Reformáció 500

A Reformáció 500. jubileumi programsorozat keretein belül 2017. október 30-án a Városháza előtt megrendezett megemlékezésen gyülekezetünk helytörténeti kiállítással és a gyerekek ez alkalomra készített rajzaival várta az érdeklődőket. Mindenkit, aki ellátogatott a gyülekezet sátrába egy kis meglepetéssel is vártuk. Az érdeklődők megnézhettek egy kis összeállítást a gyülekezet életéből, a gyerekek pedig a reformációs keréknél próbálhatták ki szerencséjüket. A látogatók még Luther Mártonnal is találkozhattak.

 

                                                                                                                       A cikket írta: Nagyné Gadányi Andrea

Fotók: Horváth Zoltán

Ünnepi ökumenikus istentiszteleten ünnepelték a reformáció 500. évfordulóját, gyermekek közreműködésével
Létrehozva: 2017. november 20. » Címkék: Évforduló, Reformáció 500

Köztünk élő Luther Márton

Október utolsó napján személyesen találkozhatott Luther Mártonnal, aki elment a templomba, mert ünnepeltünk, ekkor volt a reformáció ünnepe és az idén éppen az ötszázadik. Az ökumenikus istentisztelet keretében a hittanos gyerekek egy kedves darabbal elevenítették föl a félezer évvel ezelőtti eseményeket. Tetzel János ajánlotta az akciós áru búcsúcédulákat vitázva Lutherrel, majd diákok faggatták tanításáról Márton testvért, végezetül Bóra Katalin is elmesélte életét és házasságát.

Üde színfolt volt a gyerekek játéka az istentisztelet ünnepélyes szövetében. Köszönjük a gyerekek játékát és mindenki munkáját, aki elősegítette ezt a kis műsort.

 

 

                                                                              A cikket írta: Nagy Zoltán

Fotók: Zuschlag János

Szabó Kata orgonaművész és Koch Boglárka evangélikus kántor "Zene és reformáció" című koncertjével kezdődött a Reformáció 500. jubileumi sorozat gyülekezetünkben
Létrehozva: 2017. november 20. » Címkék: Évforduló, Reformáció 500

Folytatódott templomunkban a nagyszerű hagyomány, újabb csodálatos zenei élménynek lehettünk részesei. Zene és reformáció címmel nagy sikerű koncertet hallgathattunk meg október 28-án.

Szabó Kata orgonaművész, kántor és Koch Boglárka kántorunk tolmácsolásában többek között J.S.Bach, Crüger, Telemann, Johannes Brahms, Mendelssohn művei csendültek fel orgonán és énekhangon.

A hálás közönség lelkes tapsát az előadók ráadással viszonozták.

 

                                                                                                                               Mezősi Andrea

Reformáció 500
Létrehozva: 2017. október 28. » Címkék: Évforduló, Reformáció 500

Reformáció 500. ünnepi programsorozat
Létrehozva: 2017. október 27. » Címkék: Meghívó, Évforduló, Reformáció 500

A reformáció 500. évfordulója
Létrehozva: 2017. október 19. » Címkék: Évforduló, Reformáció 500

 

 

Kórustalálkozó 2017
Létrehozva: 2017. október 18. » Címkék: Ökumenikus alkalmak, Kórus kirándulások - kórustalálkozók

Október 15-én megrendezésre került az Ökumenikus kórustalálkozó a Paksi Evangélikus templomban.

 

Fotók és videó: Zuschlag János

Családi nap a Reformáció elindulásának 500. évfordulóján Cseresznyésben
Létrehozva: 2017. október 16. » Címkék: Családi Nap beszámolók

A reformáció elindulásának 500. évfordulójáról emlékeztünk gyülekezetünk szokásos, őszi családi napján, Cseresznyésben.

Kernné Magda Irén (Buksi) tartott előadást: Híres paksi evangélikusokról

 

Biciklitúra a volt konfirmandusokkal 2017. szept. 9-én

Kölesdre vezetett az első biciklitúra a volt kondirmanddusokkal. Egy maroknyi csapat vállalta, hogy rögtön az elején belevágjon a közel 60 km-es távba.

Konfirmandus tábor Kismányok 2016. ápr. 8-9.

Kismányokon voltunk az idei konfirmandusokkal, hogy együtt készüljünk lelkileg és közösségileg is az idei konfirmációra.

 

 

Ökumenikus kórustalálkozó
Létrehozva: 2017. október 12. » Címkék: Ökumenikus alkalmak, Kórus kirándulások - kórustalálkozók

Gyülekezeti kirándulás
Létrehozva: 2017. szeptember 27. » Címkék: Beszámolók, Kirándulások

Budapesten voltunk a Reformáció elindulásának 500. évfordulója alkalmából. Utunk során a Magyar Nemzeti Múzeum "Ige idők" jubileumi kiállítását, az Evangélikus Múzeumot valamint a Kálvin-téren található "Reformáció 500." köztéri installációt tekintettük meg.

 Fotók: Nepp Éva

Hálaadó istentisztelet
Létrehozva: 2017. szeptember 27. » Címkék: Események, Istentiszteletek

Családi nap Cseresznyésben
Létrehozva: 2017. szeptember 27. » Címkék: Események

Várható események
Létrehozva: 2017. szeptember 13. » Címkék: Hittan

Hittan tábor záró rendezvény
Létrehozva: 2017. szeptember 4. » Címkék: Tábor, Istentiszteletek, Ifjúság, Hittan, Nyomkereső Hittan-tábor beszámolók

 

 

Tanévnyitó istentisztelet
Létrehozva: 2017. szeptember 2. » Címkék: Tanévnyitó istentisztelet

Hittan tábor
Létrehozva: 2017. szeptember 1. » Címkék: Hittan, Ifjúság, Tábor, Nyomkereső Hittan-tábor beszámolók, Tábor

 

Bartók és blues a paksi evangélikus templomban
Létrehozva: 2017. július 13. » Címkék: Beszámolók

Immár 5. alkalommal szólaltak meg a hagyományos templominak nem éppen nevezhető zenei stílusban a Gasztroblues Fesztivál részeként az evangélikus templomi koncerten a világzene legkülönbözőbb ág-bogainak dalai.

A koncert bevezetőjeként az evangélikus gyülekezet nevében elmondott köszöntésnek része volt a reformáció 500. évfordulójának megemlítése mellett Luther zenéről írt gondolatainak felidézése, valamint a remény kifejezése is, hogy a Gasztroblues Fesztivál jövőjének az evangélikus templomi  koncert is része maradhat, és a most még meglévő gyülekezeti befogadó készség nem változik meg számottevően az elkövetkező esztendőkben.

A paksi gyülekezet korábbi lelkésze, Szabó Vilmos Béla és az idén 25. alkalommal megrendezett fesztivál evangélikus főszervezője, Gárdai György korábbi megállapodása alapján és a presbitérium jóváhagyásával megrendezett koncertsorozat idei rendezvényén nagyszámú hallgatóság előtt igazi zenei csemegeként volt hallható többek között a lengyel SBB zenekar billentyűse, az amerikai blues énekes Anne Popovic, a fesztiválszervező Gárdai György komolyzenét játszó lánya, Gárdai Viktória és unokája, valamint Bartók több művét rock stílusban megszólaltató Török Ádám, Papp Gyula és Kézdy Luca.  A Bartók on Rock című produkció különleges zenei világa a koncert hallgatósága emlékezetében vélhetően hosszú ideig megmarad…

A templomi koncertek bevételeit a szervezők hosszú évek óta átadják testvérvárosunk, Visk magyar óvodája számára. A nagy nehézségek ellenére felépült és már működő óvodáért kapott adományokat a Viski Református Gyülekezet lelkipásztora, Jenei Károly köszönte meg.

Isten áldja meg viski magyar testvéreinket!

Pálmai István

felügyelő

Sólyom Károly könyvének bemutatójáról
Létrehozva: 2017. június 16. » Címkék: Beszámolók, Reformáció 500

Nagyszámú érdeklődő jelenlétében, ünnepi keretek között zajlott le 2017. június 10-én Sólyom Károly: Egy evangélikus gyülekezet a Duna partján - című könyvének bemutatója a paksi evangélikus templomban.

A reformáció 500. évfordulójára a Paksi Evangélikus Egyházközség a Sólyom család segítségével megjelentette Sólyom Károly esperes, püspök helyettes, a gyülekezet egykori lelkésze, Paks város díszpolgára 1991-ben, kéziratos formában közzétett gyülekezettörténeti munkáját. A második, bővített kiadás előszavát Nepp Éva, jelenlegi lelkész írta, az 1989-től eltelt időszak történetét Szabó Vilmos Béla esperes foglalta össze. Az így kibővített kötetet színes fotók is illusztrálják.

A rangos kiadvány Dr. Legeza László könyvtervező és szerkesztőmunkáját dicséri. Megjelent 1000 példányban. Kapható Pakson, a parókián vagy az evangélikus templomban 1500 forintért.

 

A rendhagyó könyvbemutatót, mely felekezeti himnuszunk, az Erős vár a mi Istenünk eléneklésével kezdődött, számos vendég tisztelte meg, köztük Krähling Dániel, nyugalmazott esperes, Andorka Árpád, a Tolna-Baranyai Evangélikus Egyházmegye felügyelője, Pónya József, a Paksi Atomerőmű egykori vezérigazgatója, a testvéregyházak, Paks város önkormányzata, a különböző intézmények, köztük a Tolna Megyei Levéltár képviselői, a Sólyom-család, régi és jelenlegi paksiak.

A médiát Zuschlag János, presbiter, honlapunk üzemeltetője képviselte. Neki köszönhetően láthatjuk itt és az országos lutheran.hu-n ezeket a videó-felvételeket.

A könyvbemutató ünnepélyességét a Simon Péter karnagy vezette paksi evangélikus kórus ének-szolgálata és Koch Boglárka kántor orgonajátéka emelte.

Aradi András, a Tolna-Baranyai Evangélikus Egyházmegye esperesének igehirdetése, melyet a napi ige, a Fil 3,13-14 alapján tartott, adta meg a lelki ráhangolódást.

 

A könyv újrakiadásának körülményeiről, az előkészítő munkákról Nepp Éva lelkész beszélt.

 

A jogutód Sólyom-testvérek nevében a rangidős, Sólyom Csaba köszönte meg egy-egy tiszteletpéldánnyal és virággal az iniciátorok, előkészítők és közreműködők munkáját.

Pálmai István felügyelő a gyülekezet nevében csokrokat nyújtott át az előbbieknek, nem utolsó sorban Sólyom Anikónak és Évának. A férfiak, Sólyom Csaba és Tibor, valamint Dr. Legeza László gyülekezeti jubileumi címkével ellátott bort kaptak Hirczi Ferenc borász adományából.

 

Paks város megbízott polgármestere, Szabó Péter: „Luther nemcsak a reformáció vezéralakja volt, hanem mesterien alkalmazta korának új médiáját, a könyvnyomtatást."

Sólyom Károly nem akármilyen korszakban tartotta a lelket a paksi gyülekezet tagjaiban, és nemcsak a lelket tartotta, hanem fel is virágoztatta az egyházközség életét.

 

Recenzió. Kernné Magda Irén könyvismertetése

SólyomK.recenzió.pdf

 

Dr. Legeza László: „Én hiszek az isteni gondviselésben.”  A könyv szerkesztőjének paksi kötődéseiről és a szerkesztés szempontjairól.

 

Az ünnepség után, az evangélikus iskolaépületben a gyülekezet vendégszeretetét élvezhették az egybegyűltek.

Kochné Inotai Gyöngyi

 

A képeket Zuschlag János készítette

Meghívó Sólyom Károly: Egy evangélikus gyülekezet a Duna partján könyvbemutatójára
Létrehozva: 2017. június 9. » Címkék: Meghívó, Reformáció 500

Paksi evangélikusok a Magyarság Házában megtartott sajtótájékoztatón
Létrehozva: 2017. június 6. » Címkék: Beszámolók

A Nemzeti Összetartozás Napja idei rendezvénysorozata részeként a Magyarság Házában, a Budai Várban, megtisztelő helyet kapott a Gastroblues Fesztivál negyedszázados megrendezésének sajtótájékoztatója. Ezen a sajtótájékoztatón gyülekezetünkből hárman is aktívan részt vettek.

Gárdai György testvérünk a fesztivál „atyjaként”, fia, Ádám a fesztivál „jövőjeként”, mint a rendezvény gazdái tájékoztatták az elektronikus média, a nyomtatott sajtó, valamint jelenlévő televíziós csatornák számos képviselőjét a fesztivál idei programjáról.

A sajtótájékoztatón méltatták a fesztivált Süli János miniszteren és a minden magyar összetartozását kifejező Ház igazgató asszonyán kívül kívül Paks testvérvárosainak, valamint a fesztivál szerves részét képező bor és gasztro „szekció” neves képviselői is.

A paksi evangélikus templomban 2017. július 8-án, szombaton 10 órakor megrendezésre kerülő koncertet a gyülekezet felügyelője ajánlotta a sajtó képviselőinek azokkal a gondolatokkal, amit Luther tartott a zenéről:

„Aki szeret, az énekel. És aki énekel, az kétszeresen imádkozik.” Luther írta le: „Amíg sebesültem feküdtem lakásomon, saját szorgalmamból megtanultam lanton játszani. A zene fenséges ajándéka Istennek, közel áll a teológiához, nem emberi dolog. Ugyanis elűzi az ördögöt és megvidámítja az embert. Hallatára az ember elfeledkezik a haragról, erkölcstelenségről, gőgről és minden szenvedélyről.”

A sajtótájékoztatót jó hangulatú fogadás követte. A Mátyás templom és a Magyarság Háza közötti gyönyörű téren olyan megtisztelő társaságban léphettek fel a paksi és a testvérvárosi zenészek, mint a Kormorán, Varga János és az Ismerős Arcok.

Szeretettel várunk mindenkit a Gastroblues Fesztivál templomi koncertjén 2017. július 8-án, szombaton, 10 órakor.

Pálmai István
felügyelő

Könyvbemutató
Létrehozva: 2017. június 1. » Címkék: Meghívó

A Paksi Evangélikus Egyházközség tisztelettel meghívja Sólyom Károly: Egy evangélikus gyülekezet a Duna partján című könyv ünnepélyes bemutatójára.

A bemutató helye: Evangélikus templom Paks, Kossuth Lajos utca 29.

Időpontja: 2017. június 10-én 16 óra

 

Paksi evangélikusok Visken
Létrehozva: 2017. május 31. » Címkék: Beszámolók

Érdekes kiállítás megnyitására érkeztek magyarok a Kárpátalján lévő Viskre, Paks testvértelepülésére, akik között ott volt gyülekezetünk 3 tagja is: Klenk Csaba, Gangel János és Pálmai István.

Gárdai György és fia Ádám - akik gyülekezetünk tagjai - az idén 25 éves Gastroblues Fesztivál történetét bemutató színvonalas kiállítás viski megnyitójára utaztak ki református magyar testvéreinkhez - népes kísérettel.

A fényképekből, és szöveges ismertetőkből, visszaemlékezésekből összeállított vándorkiállítás sorozatnak Visk már a 10. helyszíne volt. Közismert, hogy a testvérvárosunk magyar óvodájának felépítéséhez a templomunkban több éve megrendezett, a fesztivál részét képező templomi koncertek bevétele is hozzájárult. (A már átadott, működő óvoda világszínvonalú, és várólistáról lehet csak bejutni.)

A kiállítás nemzeti összetartozást kifejező, szívszorító megnyitóján beszédet mondott Hajovics Jaroszlav, Visk (magyarul jól beszélő) ukrán polgármestere; Bagdy László, városunk képviselőtestületének tanácsnoka; Paja Gábor, Galánta volt polgármestere, valamint Darvai Csilla asszony, a viski Kazinczy Ferenc Középiskola igazgatónője. Gyülekezetünk üdvözletét jómagam adtam át a kiállítás termét zsúfolásig megtöltő viskieknek. (Az üdvözlő beszédben helyet kapott a reformáció és a zene kapcsolata lutheri értelmezésének felidézése is, mint a templomi koncert egyfajta „ideológia alapja”: amíg Kálvin a hangszereket kiűzte a templomból, addig Luther számára a zene űzi ki az ördögöt az emberből.) 

A Viski Református Gyülekezet viski születésű lelkipásztora, Jenei Károly lendületes, magával ragadó beszédben köszönte meg az óvoda felépítésében nyújtott anyaországból érkezett segítséget, amelynek egyik meghatározó eleme volt a Gárdai György megálmodta - és a már 25 évet megélt - Gastroblues Fesztivál.

A megnyitón természetesen szerepe volt a zenének is. A Jazz Go trió mellett fergeteges „bicskás” hangulatot varázsoltak a kiállításnak a Viski Bicskások és Pátyánik Antónia.

A vasárnapi református istentiszteleten egy hagyományait, vallását és magyarságát megrendítő őszinteséggel és határozottsággal őrző gyülekezetet és gyönyörű templomát ismerhettük meg. Evangélikus lelket melengető érdekesség, hogy az összes viski lelkész nevét felsoroló, fából készült emlékművön nem a református „Áldás és Békesség” felirat, hanem a Visk hajdanvolt evangélikus gyökereire emlékező „Erős várunk nékünk az Isten – és fegyverünk ellenségünk ellen” köszönésünk némiképp archaikus változata olvasható.

Isten áldja meg viski magyar testvéreinket, áldás és békesség mindannyiuknak!

 

Pálmai István
felügyelő

Az énekkar a húsvéti szolgálatra készül
Létrehozva: 2017. május 23. » Címkék: Húsvét

 A képek Tóth János felvételei

Konfirmáció a gyülekezetben
Létrehozva: 2017. április 30. » Címkék: Konfirmáció, Konfirmáció beszámolók

2017. április 30-án volt konfirmáció a Paksi Evangélikus Gyülekezetben.

Kilenc ifjú vallotta meg Jézus Krisztusba vetett hitét valamint hogy megismerte Evangélikus Egyházunk alapvető tanítását Ezt követően részesültek először az Úr szent vacsorájában.

Isten Szentlelke világosítsa és erősítse meg ezeket az ifjú konfirmandusokat egész életük során!

Fotók: Zuschlag János

Nepp Éva lelkész

Új pénztáros kezdi el szolgálatát a gyülekezetben
Létrehozva: 2017. március 29. » Címkék: Tudósítás

Az előző honlap-bejegyzésben már olvasható volt, hogy a gyülekezet régi pénztárosa 22 esztendő után átadta helyét.

A Paksi Evangélikus Egyházközség új pénztárosa a gyülekezetünk tagja. Prantner Jánosnét (Katit) a 2017. március 26-i istentiszteleten iktatta be a szolgálatba Nepp Éva lelkész.

Isten áldását kérjük új pénztárosunk szolgálatára!

Több, mint két évtizedes hűséges szolgálat
Létrehozva: 2017. március 28. » Címkék: Tudósítás

Régi Zoltánné, a Paksi Evangélikus Egyházközség pénztárosa 22 esztendős szolgálat után átadta megbízását a gyülekezet új pénztárosának, akit a gyülekezet lelkésze, Nepp Éva beiktatott a 2017. március 26-i istentiszteleten.

Ennyi lenne a rövid, tényszerű tudósítás a honlap számára. Annak oka van, hogy nemcsak ez a száraz tény jelenik meg a gyülekezet honlapján. Az ok pedig az, hogy Zsuzsa több volt a gyülekezetben, mint egyszerű pénztáros, aki beszedi-, őrzi-, kezeli a pénzeket és könyveli a könyvelnivalókat. Igazi tekintélyes, gyülekezeti „nagyasszonyként” szolgálta a gyülekezetet, aki, ha kellett, vigyázott a költségvetés egyensúlyára, ha kellett, figyelmeztetett lejáró határidőre, ha kellett, intézte a temetői ügyeket, ha kellett, pörölt a gyülekezetért.

A hálaadó Istentiszteleten a Zsuzsa tevékenységét méltató lelkészi, felügyelői megszólalásban elhangzott, hogy korunkra a korábbi időkhöz képest bizony nem jellemző tulajdonság a hűség. Könnyen otthagyunk embert, hazát, közösséget. Ennek a hiánynak a tükrében látszik igazán az, hogy egy hosszú ideig tartó, közösségi szolgálat mekkora érték manapság. Régi Zoltánné, Zsuzsa hűséges szolgálata bizonyította, hogy ilyen régi értékek azért még léteznek manapság is.

 

Kedves Zsuzsa!

Köszönjük a több, mint 2 évtizedes szolgálatodat, és kérünk, hogy ugyan a pénztárosságról lemondtál, de azért maradj továbbra is vigyázó, figyelmeztető, szeretettel pörölő, tekintélyes tagja gyülekezetünknek. Isten áldjon!

 

Pálmai István

felügyelő

Power Point egy gyülekezetünkkel kapcsolatos kutatásról
Létrehozva: 2017. február 22. » Címkék: Gyülekezet története

Helytörténeti érdekességek a világhálón - címmel tartott az elmúlt évben előadást Schönveitz János, fiatal paksi amatőr helytörténész a Pákolitz István Városi Könyvtárban. Ez alkalommal számolt be első világháborús hősök utáni kutatásáról, melyben szerepet kapott honlapunk is.

Az általa készített Power Point és a kutatás során összegyűjtött cikkek további információkkal gazdagítják ezután honlapunk gyülekezet-történeti rovatát. (Köztük szerepel egy korabeli cikk Horváth Sándor megválasztásáról is!) Köszönet érte!

 

A gyülekezettel kapcsolatos kutatásról szóló cikkeket és képeket itt tekintheti meg: link

 

K.I.Gy.