Hírarchívum

Mutatott év: 2016

Szűrés törlése
Ádventi gyertyagyújtás 2016. november 26.
Létrehozva: 2016. december 16. » Címkék: Adventi gyertyagyújtás, Kórus szolgálat

 

 A képeket és videókat Tóth János készítette.

Ökumenikus kórustalálkozó, Paks, Jézus Szíve templom, 2016. november 13.
Létrehozva: 2016. december 16. » Címkék: Kórus kirándulások - kórustalálkozók

 

 

 A képeket és videókat Tóth János készítette.

Rádiós istentisztelet Paksról, az evangélikus templomból
Létrehozva: 2016. november 15. » Címkék: Kórus szolgálat, Istentiszteletek

A Kossuth Rádió 2016. október 30-án, vasárnap, délelőtt 10.04-től Paksról, az evangélikus templomból közvetítette az istentiszteletet.

Igét hirdetett Nepp Éva. Közreműködött a gyülekezet énekkara Simon Péter vezényletével, hangszeren kísérte Cseke Gábor, Szabó Péter, Tóth János és Tóth Marcell. Szólót énekelt és a kántori szolgálatot végezte Koch Boglárka.

A helyszíni közvetítés hanganyagát a Magyar Rádió Hangtárából töltöttük le.

Evangélikus Istentisztelet Paksról - Magyar Rádió Hangtár.mp3

 

 

 

 A fényképeket és videókat Tóth János (Csucsu) készítette a közvetítés előtt és közben. 

K.I.Gy.

 

 

Hittan tábor 2016
Létrehozva: 2016. július 25. » Címkék: Beszámolók, Ifjúság, Hittan, Nyomkereső Hittan-tábor beszámolók

  "Teremté tehát Isten a szárazföldi vadakat nemök szerint, a barmokat nemök szerint, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokat nemök szerint. És látá Isten, hogy jó."

1Móz 1,25

Teremtett világunk csodájával, az állatokkal foglalkoztunk az idei hittantáborban. Állatokkal, akik nem egyszerűen mellettünk éltek, de segítenek, óvnak bennünket, Isten eszközei céljainak eléréséhez.
Első nap Jónás és a cet történetét, mások nap Illés hollóját ismertük meg. Beszéltünk Bálám szamaráról és az elveszett bárányról. A szavakat tett követte, rajzoltunk, kézműveskedtünk. Sok új éneket tanultunk és sokat, sokat játszottunk. Szombaton a gemenci erdőt jártuk, ahol vaddisznót és szarvasbogarat is láttunk. A tábort a vasárnapi istentisztelettel zártuk, ahol a tanult dalokat énekeltük remek kórusba rendeződve és bemutattuk azokat a munkákat, amiket a foglalkozásokon készítettünk. Az élményeinket, jókedvünket nem tudtuk kiállítani, de jövőre találkozunk ismét és megduplázzuk az ideit.

Nagy Zoltán hitoktató /Szöveg és képek/

 

 Horváth Zoltán képei

Új írás az Emlékeink rovatban: Szinger Józsefné Somkert Mária cikke
Létrehozva: 2016. július 7. » Címkék: Beszámolók

"Az 1940-es évek végén folytak a kitelepítések. Paks közelében Györköny akkor tiszta evangélikus falu volt. Az idősek közül sokan nem is tudtak magyarul. Nagyon sok családnak kellett elhagynia otthonát, vagyonát, házát, mindenét. Ezek egyházszerető emberek voltak. Sokan közülük elbujkáltak rokonok, ismerősök közé, amíg a vagonírozás megtörtént. Nem tudom megmondani, hogy így hány család menekült meg. Akikről én tudok, az 50-60 család. Amikor elcsendesedett a telepítés zaja, próbáltak új életet kezdeni. A saját földterületükön, saját készítésű kunyhószerű házakban laktak."

A teljes cikket itt tekinthetik meg >> 

Egyházmegyei hittanverseny 2016
Létrehozva: 2016. június 27. » Címkék: Ifjúság, Hittan

 Horváth Zoltán felvételei

Tanévzáró műsor 2016
Létrehozva: 2016. június 20. » Címkék: Beszámolók, Ifjúság, Tanévzáró istentisztelet

2016. június 12-én, Szentháromság ünnepe utáni 3. vasárnapon a hittanosok rövid műsorával fejeződött be az istentisztelet. A versek, énekek után jutalmat kaptak azok a gyermekek, akik az elmúlt tanévben legtöbbször voltak gyermek-istentiszteleten, név szerint Szabadi Fanni, Szabadi Bence és Ferenczi Glória. Az énekeket Gajzágó Mariann kísérte gitáron. Az országos hittan-versenyre bejutottak és részt vettek Ferenczi Glória és Nényei Csilla. Ők szintén jutalomban részesültek.

Lelkésznőnk, Nepp Éva köszönetet mondott a hitoktatóknak, Nagyné Gadányi Andreának, aki szülési szabadságon van, Nagy Zoltánnak, jelenlegi hitoktatónknak, valamint a gyermek-istentiszteletet tartó Horváth Zoltánnak és segítőinek, Gajzágó Mariannak és Barad Rékának. Utóbbiakat ajándékkal lepte meg.

Az oltári imádságban hálát adott az elmúlt tanévért, s kérte, hogy a nyári szünetben is óvja az Úristen gyermekeinket.

K.I.Gy.

Videó: Kern László

Konfirmáció 2016
Létrehozva: 2016. június 15. » Címkék: Beszámolók, Konfirmáció beszámolók

Fotók: Kern László

Emlékeink
Létrehozva: 2016. június 9. » Címkék: Beszámolók, Honlap

Kedves honlap-olvasó Testvérek!

Emlékeink címmel új rovatot indítunk útjára, melyhez bárki hozzájárulhat egy-egy rövid írással, megemlékezve gyülekezetünk régmúlt történéseiről, lelkészekről, segítőikről, kedves gyülekezeti tagokról, vidám eseményekről.  Ez a kezdeményezés akkor éri el célját, ha minél többen tollat ragadnak, emlékeiket papírra vetik, számítógépre viszik, ezzel színesítve, sokrétűvé téve rovatunkat.

(Beküldendő az Impresszumban található címekre)

Kochné Inotai Gyöngyi

Az új rovatot itt tekinthetik meg >>

Tartalom ajánló: A piros oltárterítő
Létrehozva: 2016. május 11. » Címkék: Honlap

„Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten,
Hű támasz minden ínségben,
Kit trónusáról jó Atyánk
És Jézus Krisztus küld hozzánk,
Jöjj, Vigasztaló, Szentlélek Isten!”

(239. számú pünkösdi énekünk)

Piros oltárterítőnkön a Szentlelket szimbolizáló fehér galamb és a tizenkét lángnyelv idézi pünkösd csodás eseményét, a Szentlélek kitöltését. A piros a tűz színe. A szószék olvasópultjának kis terítőjét hajó díszíti, mely a kereszténységben a vallási közösség jelképe. A hozzá tartozó úrvacsora-terítőre szőlőfürt került levelekkel, valamennyi fehér rátétes mintával, jelzésszerűen némi színes varrással.

Koszorús László és Koszorús Lászlóné munkája.

Kochné Inotai Gyöngyi

Korábbi írások ebben a témában az 'Oltárterítőink' aloldalon >>

Húsvét ünnepi istentisztelet 2016
Létrehozva: 2016. április 29. » Címkék: Beszámolók

2016 húsvétján kórusunk nőtagjai egységesen új bordó sálat viseltek kis fehér gyöngy-gyűrűvel, a férfiak ugyanolyan színű egyen-nyakkendőt, melyet kórustársunktól, Feil Józsefné Siklósi Zsuzsitól kaptunk erre az alkalomra.

 


Képeink az istentiszteleten és az azt megelőző próbán készültek.

A fotókat készítette: Tóth János

Kochné Inotai Gyöngyi 

Húsvéti istentiszteleti rend
Létrehozva: 2016. március 22. » Címkék: Beharangozó, Meghívó

Tartalom ajánló: A fekete oltárterítőink
Létrehozva: 2016. március 22. » Címkék: Honlap

„Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (Jn3,16)

Nagypéntek a legnagyobb és a legszomorúbb ünnepünk. Ezen a napon Krisztus szenvedésére, kereszthalálára emlékezünk. A gyász színe a fekete. A 18. század óta egyházunkban is a nagypénteki és nagyszombati liturgikus szín a fekete. Beborítja az oltárt, szószéket. A szószéken a fehér rátétes kereszt, a virág nélküli oltáron a fehér töviskorona a kereszttel szimbolizálja a nagyhét szomorú eseményét.

„Ó Krisztusfő, sok sebbel Meggyötrött, vérező,
Te szúró tövisekkel Megkoronázott Fő,
Fény, dicsőség volt részed, Most gúnyt űznek veled.
Megcsúfolt és lenézett Szent Fő, köszöntelek.” (200.sz. ének)

Kochné Inotai Gyöngyi

Korábbi írások ebben a témában az 'Oltárterítőink' aloldalon >>

Világimanap 2016. Kuba
Létrehozva: 2016. március 22. » Címkék: Világimanap beszámolók, Beszámolók

Két év szünet után – lelkésznőnk inspirációjára – újra megtartottuk az ökumenikus világimanapot Pakson. Népes és rendkívül lelkes csapat készült rá és tevékenyen vett részt a liturgiában. A felolvasók között az evangélikusok mellett református, katolikus, görög katolikus és még unitárius testvérünk is volt. Már az előkészítő is másképp zajlott: Hárman utaztunk Budapestre, a Deák Téri Gimnáziumba, - Nepp Éva lelkész, Gadányiné Margitka és jómagam -, ahol színes program keretében ismerkedhettünk ezzel a távoli országgal, bibliatanulmányokat hallgattunk, kubai táncot láttunk, különleges kubai ételt kóstoltunk (fekete babot rizzsel). Az ország-ismertetést Szederkényi Kornélia, a liturgia-füzet fordítója tartotta.

 

Az itthoni előkészületeket mindenki nagy örömmel fogadta. Mint ahogy az lenni szokott, most is úgy éreztük, hogy erről az országról igazán semmit sem tudunk kiállítani. - Hihetetlen bár, de valódi kubai tárgyak, szivar, rumos üveg, tengeri kagylók, korallok gyűltek össze, Tímárné Erzsike jóvoltából.

Milyen jó, hogy ennyien együtt gondolkodtunk! Bolla Zsuzsának kubai munkatársa is van! Meg kellene hívni! Krausz Ádám tánctanár gyülekezetünkhöz tartozik! Tarthatna egy táncbemutatót! A technika biztosítását Zuschlag Jánostól kérhetjük! Könyvtárainkban színes albumok vannak. Mangó, banán, avokádó, citrom, narancs, ananász, kaliforniai paprika, sütőtök, rizs, de még valamiféle fekete bab is kerülhet a kiállítási asztalra. A liturgiában említett hangszerek, maraca, clave, bogódob, gitár is hangzó szerepet kaphatnak a megfelelő helyen! - Ezzel a nap látvány-része készen is lenne! S a tárgyak egyre gyűltek! Minden a tervek szerint alakult, de számunkra is meglepetésként, Krausz Ádám a fent említett kubait, Miszájt kérte fel, hogy táncoljon Akkermann Eszterrel, akik ezt el is vállalták. Bolla Zsuzsa interneten képeket és recepteket gyűjtött, s aztán elragadta a lelkesedés és a lendület, s Tímárnéval, Gadányi Margitkával és Ganglné Katikával berendezték a tükörszobát a sok-sok képpel, tárggyal a táncbemutatóhoz. Büféasztalok, mini-bár is gazdagították ezt a „kis Kubát”. Nem csoda, hogy Miszáj a tánc után úgy nyilatkozott, hogy otthon érzi magát. Felesége, Homoki Hédi kubai kókuszos édességet készített mindannyiunknak.

Rendkívüli ajándék, hogy valaki Kubából a vendégünk lehetett! Minthogy a világ-imanapi mozgalom mottója:„informáltan imádkozni, imádkozva cselekedni”, gondolatbeli utazásunkat ország-ismertetéssel folytattuk, melyet másik díszvendégünk, Szederkényi Kornélia tartott.

A „legszebb sziget” képeit látva nemcsak a kedvelt úticélról hallhattunk, hanem az ottani társadalom problémáiról, a kubai asszonyok gondjairól is, akik az imanapi liturgiában a gyermekeket helyezik előtérbe: „Fogadjátok be a gyermekeket, mert ezzel engem fogadtok be”. Ennek megfelelően három fiatal lány is szerepet kapott: Olivia: Racskó Eszter; Ana Paula: Barad Beáta Emma; Maria Carla: Barad Réka.

A liturgus Lenkeiné Teleki Mária, református, az igehirdető Nepp Éva evangélikus lelkészek voltak.

További szereplők:

Egy nő: Scukkert Ádámné Marika,
Juana: Gutai Julika
Yamilka: Mezősi Andrea
Liudmila: Koch Boglárka
Valaki: Koch Józsefné
Felolvasók, akik a gyülekezetben elvegyültek: Gadányi Józsefné, Kótainé Horváth Erzsébet, Bolláné Hegedűs Zsuzsanna, Tímár Jánosné, Pálmai Klára, Serdültné Benke Éva.

Az énekeket gitáron Gajzágó Mariann, harmóniumon Koch Boglárka kántor kísérte. Az eredeti kubai zenét Nepp Éva lelkész és Pálmai Klára kapcsolta.

Minden résztvevő kapott egy papírból kivágott pillangóvirágot, más néven gyömbérliliomot. Ez egy orchideafaj, az élet szépségének és illatának szimbóluma. A szirmaira valaha a spanyol gyarmati uralom ellen küzdő szabadságharcosoknak írtak titkos üzeneteket kubai asszonyok. Most ki-ki ráírhatta személyes kötelességvállalását, s végül hazavihette. Állítsuk életünket Isten szolgálatába!

Szöveg: Kochné Inotai Gyöngyi az imanap szervezője
Képek és videók: Kochné Inotai Gyöngyi és Tóth János

A házastársi hűség hétköznapjainak tisztelete
Létrehozva: 2016. február 24. » Címkék: Ökumenikus alkalmak, Beszámolók

Érdekes és egyben felemelő eseménynek lehettek tanúi gyülekezetünk résztvevői, akik részt vettek a böjt 1. vasárnapjának istentiszteletén (Invokavit vasárnapja). Az esemény nem a böjthöz kapcsolódott, hanem Szent-Bálint vértanúhoz, aki a katolikusoknál a szerelmesek és a jegyesek védőszentje. Ehhez kapcsolódik a Házasság hete rendezvénysorozat, amit Magyarországon immár a 9. alkalommal rendeztek meg. Ennek keretében a felekezetek civil szervezetekkel együtt népszerűsítik a manapság bizony már megkopott házasság intézményét. A Házasság hetén különböző rendezvények vannak/voltak országszerte, és a végén istentisztelet keretében sok helyen megáldják/megáldották a házaspárokat.

A „régi” házaspárok az istentisztelet keretében történő, ilyen jellegű megáldása eddig nem volt gyakorlat gyülekezetünk életében. Egyik „újításaként” most először áldotta meg gyülekezetünk új lelkésze, Nepp Éva az istentiszteleti liturgia keretén belül az oltár előtt felsorakozott, házastársi kapcsolatban élőket, akik között természetesen voltak más felekezetbeli házastársak is. Emiatt ez az evangélikus templomban történt áldás ökumenikus jellegű is volt.

A házastársi együttélést megerősítő áldást követően lelkészünk meghívta a parókiára a mintegy 30 fő résztevőt egy pohár pezsgőre is, amit a jelenlévők vidám koccintást követően, jókedvűen el is fogyasztottak.

„A házasságok az égben köttetnek” szoktuk mondani, és tegyük hozzá: meg is tartatnak, ha a házasságban a férjen és a feleségen kívül a világot teremtő Isten is jelen van. Legyen ez a „szerelmi háromszög” valóság fiataljaink életében is!

Szöveg: Pálmai István

Tartalom ajánló: A zöld oltárterítők
Létrehozva: 2016. február 8. » Címkék: Honlap

Hétköznapi beszédünkben gyakran mondjuk, hogy a zöld a remény, a tavasz, a megújulás színe. A vízkereszt utáni vasárnapok, a böjtelő színe is a zöld. „A zöld szín a sarjadó, növekvő vetést jelképezi… A hitben és a gyümölcstermő életben való növekedést támasztják alá a Szentháromság ünnepe utáni vasárnapok kijelölt igéi.” Pünkösd után hosszú időre újra visszatér ez a szín, s a közbeeső reformációt kivéve az egyházi esztendőben végig ott marad, egészen az örökélet vasárnapjáig. Teljes cikk az 'Oltárterítőink' aloldalon >>

Ökumenikus imahét 2016
Létrehozva: 2016. január 27. » Címkék: Ökumenikus alkalmak, Imahét beszámolók, Beszámolók, Kórus szolgálat

2016. január 18-tól 22-ig közösen ünnepeltük a testvéregyházakkal együtt, a Krisztus-hívők egységéért megrendezett ökumenikus imahetet. Az idei év mottója: „Arra hívattunk, hogy az ÚR nagy tetteit hirdessük!” (1Pét 2,9) A 2016. évi imaheti programot a lettországi keresztyének állították össze, melynek során fontosnak tartották, hogy felidézzék Péter apostol összefoglaló szavait, melyek Isten népének ismérvei hitbelileg és etikailag is. Ezek az ismérvek bibliai eredetűek, amelyek mind Krisztus egyházára vonatkozó kifejezések, olyanok mint „Választott nemzetség”, „királyi papság”, „Isten szent népe”, „Isten tulajdonába vett nép”. A katolikus, református, pünkösdi, baptista igehirdetők estéről estére ezeket a témákat vették sorra, valamint azokat a tetteket, amelyekről nem hallgathatunk, sem egyénileg sem közösségileg, mert felhívást kaptunk az egyház Urától, hogy hirdessük!

Az első este az örömről szólt. Az evangélium öröméről, ami nem pusztán egy emelkedett, kellemes érzelmi állapot, hanem olyan öröm, amely képes megváltoztatni, megújítani az emberi életet. Gyökeresen új irányba terelni, kimozdítani azt, ami félresiklott, beragadt. Ez a valódi, igazi örömhír, amely egyben az evangélium szó magyar jelentése is.

Kedd este, kissé provokatív módon, az igehirdető nekünk szegezte a kérdést, vajon melyik felekezetet szereti az Isten igazán. A katolikust, reformátust, baptistát, pünkösdit, evangélikust? Vagy akik a legtöbben vannak, vagy nem a régi, megszokott módon dicsérik az Istent? Hogyan lehet azt elfogadni, különösen ökumenikus közösségben, hogy a Mindenható számára mindannyian, felekezeti hovatartozás nélkül, egyformán fontosak vagyunk, mert az Ő megváltottai lehetünk, és az Ő felfoghatatlan kegyelméből élhetünk.

Szerda este a Magvető példázata került elő, ennek szomorú valósága és realitása, milyen nagy mértékben fogy a keresztények száma Európában. Templomokat, imaházakat zárnak be, adnak el, mert eltűntek, megszűntek hívő közösségek. De ugyanebből a példázatból kell észrevennünk azt is, hogy bár Isten igéje nagy veszteséggel dolgozik, csak az egy negyede hoz termést, de az hoz. Méghozzá nem is keveset, százszorosat. Istennek legyen hála, hogy még vagyunk, nem fogytunk el teljesen. Hitünk és reménységünk szerint ebbe a százszoros termést hozó egy negyedbe tartozunk mi is.

Csütörtök este Isten legfontosabb tettéről, feltétel nélküli szeretetéről szólt az igehirdető. Ami kiárad és érvényes minden emberre, kivétel nélkül. Az agapé, amely az elfogadáson túl mindig cselekvő szeretet is, hiszen Isten Jézus Krisztus halálában és feltámadásában mutatta ki, hogy milyen fontos számára az ember. Mindenki, hisz mindannyiunkért feláldozta magát.

Végül az utolsó estén, túl az összegzésen, újra hallhattuk, hogy nem saját jószándékunkból vagyunk együtt, hanem Isten igéje hívott és vezetett ide, hogy a felekezeti különbségek ellenére tudatosuljon bennünk, amit Péter apostol írt levelében, hogy ti. választott nemzetség vagytok, királyi papság, Isten szent népe, Isten tulajdona. Ő hozzá tartozunk, mert Ő Ura és Megváltója életünknek. Jó ezt közösen megélni, ebből erőt meríteni. Becsüljük meg, mert még mindig érvényes a német mártír lelkész, Dietrich Bonhoeffer megállapítása, miszerint:

„A keresztyén ember számára korántsem természetes dolog, hogy keresztyének között élhet. Jézus Krisztus ellenségei között élt. Tanítványai elhagyták. A kereszten egyedül volt, gonosztevők, csúfolódók között. Mégis azért jött, hogy ellenségeinek békét szerezzen. És ez alapján ne csodálkozzunk, ha ellenségeink körében telnek a mindennapjaink.”

Döbrentey Ildikó egyik imádságos kötetében ezt írja:

„Uram, minden szentmisén elhangzik: „Emeljük fel szívünket!” S mi válaszoljuk: „Felemeltük az Úrhoz!” A minap azt mondta nekem valaki: „Ideje lenne, hogy a keresztyének felemeljék végre a fejüket is!” Segíts bennünket, Uram, hogy felemeljük a fejünket, és ne hallgassunk, amikor a szomszéd vagy a kolléga Téged tesz nevetségessé, Uram, vagy Téged szid, vagy Téged akar meghazudtolni. Emeljük fel a fejünket, nézzünk szemébe a gyalázkodónak, és mondjuk azt: „Bármit is mondasz te, aki nem hiszel, az Úr téged is szeret. És bármit is teszel, azt az Úristen tenyerén teszed, az Ő jóvoltából és szeretetéből.” Mondjuk ezt emelt fővel, fennhangon, vagy mondjuk magunkban, de mondjuk! Áldj meg bennünket, Uram, adj nekünk bátorságot és szavakat, hogy vállaljunk Téged mindenütt: a családban, a munkahelyen, az iskolában, az utcán, a boltban, az orvosi váróban, vállaljunk mindig és mindenütt!”

Mindez ma is, most is igaz. A látható, hívő közösség mindig ajándék. Sőt csoda, amit hirdetnünk kell, felemelt fejjel és szívvel, mint az Úr nagy tettét, hogy az ígéret maggá, áldássá váljon minden ember számára.

Szöveg: Nepp Éva ev. lelkész
Fotók és videók: Kochné Inotai Gyöngyi, Tóth János

 

 

Vízkereszt ünnepe
Létrehozva: 2016. január 21. » Címkék: Vízkereszt, Beszámolók

Ebben az évben vízkereszt ünnepe éppen szerdára esett. Ez alkalomra bibliaóra helyett istentiszteletre hívta lelkésznőnk a gyülekezetet.

A zord idő ellenére szép számmal megjelentünk a fűtött iskolaépületben rögtönzött imateremben.

Képeink a gyülekező idején és istentisztelet közben készültek.

Szöveg: Kochné Inotai Gyöngyi
Fotók: Bolláné Hegedűs Zsuzsanna, Kochné Inotai Gyöngyi