Hírarchívum

Mutatott év: 2014

Szűrés törlése
Adventi est
Létrehozva: 2014. december 15. » Címkék: Adventi beszámolók, Beszámolók, Kórus szolgálat

Gyülekezetünk 2014. november 29-én tartotta meg az idei Adventi Estet. Az eseményen a ProArtis zeneiskola tanárai és diákjai, közösségünk gyerek tagjai és az Evangélikus Kórus lépett fel. A családias, vidám rendezvényt az iskolaépületben tartott szeretetvendégséggel zártuk.

Fotók: Zuschlag János
Videó: Tóth János

Testvér-gyülekezeti látogatás Langenzennben
Létrehozva: 2014. november 19. » Címkék: Testvérgyülekezeti látogatások, Beszámolók

2014. július 11-14-ig gyülekezetünk egy kisebb csoportja látogathatott Langenzennbe. Többen régi barátainkhoz érkeztünk, de voltak köztünk olyanok is, akik első ízben élvezhették a német hittestvéri vendégszeretetet.

A program - mint mindig – élményekben gazdag volt. Az istentiszteleti alkalmak lelki útravalóval ajándékoztak meg bennünket. Az emlékül kapott kis karszalag felirata is ezt idézi föl: „Áldjon meg téged a jóságos, szerető Isten ma, holnap és életed minden napján.”

Az alábbiakban két beszámoló olvasható utunkról.

Kochné Inotai Gyöngyi

Először jártam Langenzennben!

Örömmel vártam a napot, amikor a langenzenni gyülekezet meghívására a csoporttal én is elindulhattam. Még soha nem jártam arra.

Az úton is nagyon jól éreztük magunkat, hiszen jól ismert gyülekezeti tagokkal utaztunk. A sors úgy hozta, hogy egyedül mentem a vendéglátóimhoz, és ez csak azért töltött el egy kis aggodalommal, mert nem beszélek semmilyen idegen nyelvet. Ez a helyzet egy kicsit elbizonytalanított. Gondoltam a szeretet nyelvén mindenki megérti egymást, és én így próbálkozom.

Megérkeztünk a langenzenni pályaudvarra, ahol már vártak bennünket. Mindenki ismerősen integetett a barátainak és vendéglátóinak. Itt egy kicsit magányosnak éreztem magam, persze engem is vártak. Vendéglátóm Inge Thiemann és családja volt. Nagyon kedvesek voltak velem és segítettek, hogy legyőzzük a nyelvi akadályokat. Szombat estére meghívtak egy hazánkból kitelepített urat, akivel tudtam magyarul beszélni és ő fordított is nekem. Az érdekesség még az, hogy Tolna megyéből Gyönk környékéről származott. Félelmeimtől eltekintve vidám és emlékezetes este volt.

Vasárnap a gyülekezet családi napján vettünk részt, így nem okozott gondot a nyelvismeret hiánya. Imádságban, énekekben egy nyelven voltunk, még ha másként is hangzottak a szavak!

Néhányan még délután is maradtunk. Megnéztünk egy kiállítást a „Bibelotékában”. A Biblia készítéséről, könyvnyomtatásról mondtak érdekességeket, persze tolmács segítségével.

Előadónk sok bibliai történetet mesélt, amit persze németül mondott, sok bibliai kifejezést megértettem és mondtam magyarul, erre ő azt hitte, hogy én vagyok a tolmács! Persze ezen mosolyogtunk és mondtuk neki, hogy egyedül én vagyok, aki egy szót sem tud németül! Ebben a történetben az volt a lényeg, és bizonyíték, hogy a Bibliai nevek minden nyelven egyformák és így ki lehet következtetni a történetet.

Vasárnap este sokan a foci VB-t nézték. Én Ingével otthon beszélgettem szótár segítségével.

Kedvességgel, szeretettel és jó szándékkal tényleg sikerült legyőzni a nyelvi különbségeket és elmondhatom, hogy nagyon jól éreztem magam Langenzennben, és hétfőn reggel már én is ismerősöktől búcsúztam, könnyes szemmel, a viszontlátás reményében.

Gadányiné Margit

Úti élmény

A langennzenni testvérgyülekezet ezúttal Kulmbachba, a Plassenburg kastélyhoz vitt kirándulni bennünket. E település erdők övezte tájon fekszik. Ipar nem alakult itt ki, mert a fiatalok elvándoroltak. Így üdülőkörzetté vált.

A kastély – családfákon keresztül is - bemutatja az egykori tulajdonosait, azok családi viszályait, fegyvereiket, házasodási szokásaikat.

Majd elutazunk Neumarktba, ahol Herr Dékán Schuszter 18 évig szolgálta az ottani gyülekezetet, s ma is övéinek érzi őket.

Ez nem véletlen, hiszen együtt fáradoztak az új paplak és templom, valamint a közösségi ház létrehozásán. /adományokkal, kétkezi munkával, ötletekkel, stb./

Ez az egyetlen templom az országban, amelyet vasúti mérnök tervezett. Ingyen.

Az ablakok nagyon emlékeztetnek a vasútállomások ablakaira /rácsos/.

A közösségi ház azonban modern, világos, gyönyörű és tágas. Itt minden korosztály talál helyet a foglalkozásaihoz.

Finom süteménnyel, kávéval fogadtak. Jól éreztük magunkat, lélekben gazdagodva és sok-sok élménnyel tértünk haza.

Hoffman Ádámné

Videó és fotók: Kochné Inotai Gyöngyi

Kórustalálkozó 2014. október 26-án
Létrehozva: 2014. november 14. » Címkék: Kórus beszámolók, Beszámolók, Kórus kirándulások - kórustalálkozók

Kórusunk ismét szerepelt a paksi Jézus Szíve templomban tartott kórustalálkozón, melyen idén a Baptista Férfikar, valamint a Katolikus, Református és Evangélikus Vegyeskarok vettek részt.

Videó: Tóth János

Úrvacsora
Létrehozva: 2014. október 6. » Címkék: Beszámolók

Lelkészünk, Szabó Vilmos Béla úrvacsorával és virággal köszöntötte 100. születésnapján Koch Józsefet, gyülekezetünk legidősebb tagját és egyben Paks legidősebb polgárát.

Fotók: Zuschlag János

"Itt állok, mást nem tehetek" - Nagyné Gadányi Andrea köszöntése
Létrehozva: 2014. június 24. » Címkék: Beszámolók, Ifjúság

Az elmúlt vasárnap, 2014. június 15-én, tanévzáró istentisztelet volt templomunkban. Nagyné Gadányi Andrea hitoktatót körülvették tanítványai az első padokban, akik versmondással járultak hozzá az ünnepi alkalomhoz. Szabó Vilmos Béla esperes elmondta, hogy Andrea magyar szakos diplomája mellé megszerezte a hitoktatói diplomát az Evangélikus Hittudományi Egyetemen, majd Pálmai István felügyelővel együtt egy szép csokorral gratulált a friss diplomához.

„Itt állok, mást nem tehetek”- idézte Luther Mártont Andrea, ezzel is – mint eddigi munkájával – hivatástudatát kifejezve, s megköszönte az ünneplést.

Az istentiszteletet követően az évi rendes közgyűlés beszámolói hangzottak el. A beszámolókat a közgyűlés egyhangúlag elfogadta.

Szöveg és fotók: Kochné Inotai Gyöngyi

 

Hittan-tábor 2014
Létrehozva: 2014. június 24. » Címkék: Ifjúság, Nyomkereső Hittan-tábor beszámolók, Beszámolók

Véget ért a Hittan-tábor. Képeink a záró istentiszteleten készültek.

Fotók: Kochné Inotai Gyöngyi

Képek a 2014-es konfirmációról
Létrehozva: 2014. június 4. » Címkék: Beszámolók, Konfirmáció beszámolók

Képbeszámoló a 2014. április 27-ei konfirmációról. Ádám egyúttal a templomunkról és készített felvételeket,
ezeket "A templom" című aloldalunkon lehet megtekinteni.

Fotók: Plézer Ádám

Egyházmegyei közgyűlés 2014.
Létrehozva: 2014. május 26. » Címkék: Beszámolók, Egyházmegyei esemény beszámolók

A Tolna-Baranyai Evangélikus Egyházmegye Közgyűlése 2014. május 17-én – szombaton - délelőtt 10 órai kezdettel ülést tartott a Paksi Evangélikus Egyházközség templomában.

Napirendi pontok voltak:

 1. Áhítat – Szabó Vilmos Béla esperes
 2. Esperesi jelentés
 3. Felügyelői jelentés – Andorka Árpád
 4. Felelősök jelentései:
  - Bakai Péter megyei missziói referens
  - Schaller Bernadett megyei ifjúsági referens
  - Koskai Erzsébet Gustav Adolf Segélyszolgálati referens
  - Kránitz József megyei számvevőszéki elnök
 5. Hozzászólások

Képeink a közgyűlésen készültek.

Szöveg és fotók: Kochné Inotai Gyöngyi

Paksi borok megmérettetése Révfülöpön!
Létrehozva: 2014. április 25. » Címkék: Beszámolók, Országos rendezvények beszámolói

Sikeresen zárult a VIII. Országos Evangélikus Borfesztivál, ami az Ordas Lajos Evangélikus Oktató Központban került megrendezésre Révfülöpön.

Az Ország minden részéről megjelent borosgazdák összesen 153 mintát hoztak. A rendezvényen minden évben részt vesznek paksiak is és megmérettetik boraikat. Ez alkalommal tizenöt boros gazda 37 bormintával vett részt a fesztiválon és képviselte Paksot. A megmérettetés sikeres volt, a 37 mintából:

 • 4 borminta nagy arany minősítésben részesült,
 • 5 minta arany,
 • 20 minta ezüst,
 • 5 minta bronz,
 • 3 minta pedig oklevél minősítést ért el.

A szakértő zsűri gratulált és köszönetet mondott minden résztvevőnek. Megköszönték, hogy minőségi borokat vittek bírálatra.

Egyházunkat képviselve 7 gazda adta le borát minősítésre, és az alábbi eredményeket érték el:

Hirczi Ferenc 1 arany, 3 ezüst
Mózsa Vince 1 nagy arany
Nepp Henrik 1 nagy arany, 1 arany és 2 ezüst
Siklósi Mátyás 1 oklevél
Schweigert József 1 oklevél
Szabó Zoltán 2 ezüst, 1 oklevél
Timár János 2 bronz

A következő évben megrendezendő fesztiválra ismét meghívást kapott minden borosgazda, aki szeretné megmérettetni munkája eredményét. A rendezvény nagyon jó hangulatban telt el, mindenki jó kedvvel és a következő évben való találkozás reményében távozott Révfülöpről. Reméljük, hogy ez évi termésünk is olyan lesz, amivel nem kell szégyenkezni és helytáll a következő évi megmérettetésen, ami előreláthatólag 2015 áprilisában kerül megrendezésre Révfülöpön.

Timár Jánosné

Hit- és erkölcstan
Létrehozva: 2014. március 3. » Címkék: Ifjúság, Beharangozó

Értesítjük a kedves Szülőket, hogy a hit- és erkölcstannal kapcsolatosan szülői tájékoztatók lesznek az alábbi időpontokban:

 • 2014. március 10. II. Rákóczi Ferenc Ált. Isk. 16:30
 • 2014. március 11. Bezerédj Ált. Isk. 16:30
 • 2014.  március 12. Vak Bottyán Gimnázium 17:00
 • 2014. március 13. Deák Ferenc Ált. Isk. 16:30

Mindenkit szeretettel várunk!

Ökumenikus imahét 2014.
Létrehozva: 2014. január 31. » Címkék: Imahét beszámolók, Kórus beszámolók, Beszámolók, Kórus szolgálat

2014. január 20-ával kezdődő héten immár hagyományosan tartották a paksi egyházak az ökumenikus imahetet. Minden évben más-más felekezet templomában kerül sor e szép alkalmakra. Idén a római katolikus templomban gyűltünk össze esténként, s kulcsoltuk imára kezünket.

Hétfőn a református, kedden a pünkösdi, szerdán az evangélikus, csütörtökön a katolikus, pénteken pedig a baptista egyház lelkésze hirdette az igét, s látott el bennünket útravalóval. A gyönyörű bibliai magyarázatok segítséget nyújtanak mindennapi életünkre. A gyülekezet kivetítőn olvasva énekelte a csodálatos énekeket.

Emelte az esték szépségét és színvonalát, hogy minden este az adott gyülekezet kórusa is szolgált, egyházi kórusművek előadásával.

A tartalmas hetet agapé zárta. A katolikus gyülekezet látott vendégül bennünket. Hangulatos hóesésben sétáltunk át a záró istentisztelet végén a templomból az iskola ebédlőjébe. A gazdagon megterített asztalok mellett hittestvéreinkkel beszélgetve zárhattuk le, hálát adva Istennek, a paksi imahetet.

Schukkert Ádámné
fotók, videók és hangfelvétel: Tóth János és Tóth Zsófia

Ökumenikus imahét 2014 - Összkar, Himnusz, kimenő orgonajáték (Király István).mp3
A 2013. évi karácsonyi gyermekműsor szereplői
Létrehozva: 2014. január 28. » Címkék: Ifjúság, Beszámolók

A 2013. évi karácsonyi gyermekműsor szereplői. - K.I.Gy.