Hírarchívum

Mutatott év: 2013

Szűrés törlése
Boldog karácsonyt kívánunk!
Létrehozva: 2013. december 21. » Címkék: Általános, Honlap

Áldott karácsonyt kívánunk minden kedves honlapunkra látogatónak!

A paksi evangélikus templom télen
A képeslap Barad Réka 7.a osztályos tanuló munkája (Bezerédj Általános Iskola és Diákotthon, Paks), megjelentette Paks Város Önkormányzata 2011-ben.

(Ez egyben induló darabja "Templomábrázolások" című új galériánknak. Lásd: A gyülekezet története > A templom)

K.I.GY.

 

Adventi gyertyagyújtás
Létrehozva: 2013. december 13. » Címkék: Általános, Ifjúság, Adventi beszámolók, Beszámolók, Kórus szolgálat

Gyülekezetünkben november 30-án a hagyományokhoz híven került sor az Ádventi gyertyagyújtás megrendezésére.

Az idei évben már délelőtt elindult a készülődés, a gyermekek számára kilenc órakor kezdődött a program. Kicsik, nagyok, anyukák, nagymamák és segítők együtt készítettek karácsonyi díszeket és meglepetéssel kedveskedtek az esti ünnepség résztvevőinek. Kedves, vidám hangulatú délelőtt volt. A gyerekek így próbáltak ráhangolódni az ádventi várakozásra.

Az este öt órakor kezdődő gyertyagyújtási istentiszteleten megtelt a templom. Az ünnepi program a Roger Schilling fúvószenekar koncertjével kezdődött. A színvonalas műsor után Szabó Vilmos Béla esperes Úr köszöntötte a jelenlévőket. Az áhítatot Beke Mátyás gyönki evangélikus lelkész tartotta. Áhítatában különös hangsúlyt kapott a várakozás, elcsendesedés. Ne hagyjuk, hogy ünnepi készülődésünk rohanásból, ajándék vásárlásból álljon és elvesszen a lényeg, Jézus, aki Ő maga az ajándék! Isten nekünk adta legnagyobb kincsét, egyszülött fiát Jézus Krisztust, az igazi ajándékunkat - nekünk csak egy feladatunk van a rohanó világban, erről nem elfeledkezni!

Most is szerepeltek a hittanos gyerekek és ádventi verset mondtak. A hitoktatónk felolvasta Szabó Petra erre az alkalomra írt imádságát. Meghallgattuk az énekkar szolgálatát is. Angyalkák gyújtották meg a nagy ádventi koszorú első gyertyáját és ezzel kezdetét vette az Ádvent, a várakozás Úrjézus Krisztus eljövetelére.

Az időjárás is kedvezett az alkalomra, nem volt hideg, így a templom udvarán fogyaszthattuk el a forralt bort, forró teát és az elengedhetetlen hagyomány szerinti sült kolbászt. Az iskolaépületben finom sütemények voltak, szépen fogyott a gyerekek által délelőtt készített süti is. Sok ismerős társaságában, kellemesen és vidáman telt az este.

Mindenkinek szeretetteljes és elcsendesedős ádventi készülődést kívánunk. Ne feledjük a bevásárló központok hangos forgatagában, hogy közeledik hozzánk az igazi ajándék, a Megváltó!

szöveg: Gadányi Józsefné
fotók és videók: Gadányi Józsefné, Tóth Zsófia, Bolla Dorottya

Újabb koncert a viski magyar óvodáért a "vérszerződés" jegyében
Létrehozva: 2013. december 13. » Címkék: Koncertek, Beszámolók

Városunk egyik, határainkon túli magyar testvértelepülése, a Kárpátalján lévő Visk évekkel ezelőtt nagy fába vágta a fejszéjét: óvodát akar építeni a viski magyar gyermekeknek!

A testvérvárostól elvárható segítség egyik elemeként a paksi Gasztroblues Fesztivál sorozat megálmodója, kitalálója és szervezője, Gárdai György testvérünk hazaszeretete és segítőkészsége vezetett el oda, hogy a fesztivál sorozat idei 21. "évadja" keretében nyáron már volt egy teltházas, nagy sikerű koncert a templomunkban (erről is beszámoltunk a honlapunkon), melynek teljes bevételét átadták a koncert szervezői a viskieket képviselő református lelkésznek.

Az óvoda befejező munkálataihoz további anyagi segítségre van szükség, ezért Gárdai György 2013. december 7-én ismét nagyszerű zenészeket hívott meg a templomunkba, akik a komolyzene, a keresztyén könnyűzene, a dzsessz és a blues zenei hullámhosszán varázsoltak különleges élményt a szépszámú hallgatóságnak.

Szabó Vilmos Béla esperes, a gyülekezet lelkésze nagyhatású köszöntésében két vérszerződésről szólt. Az egyiket Isten kötötte velünk, a másik bennünket, magyarokat köt össze.

A Visket képviselő Jenei Károly református lelkész, aki megköszönte a Paksiak támogatását, a hit szó nagyon elgondolkodtató definíciójával lepte meg a koncert közönségét. Eszerint: a hit az a dolog, hogy menj el a lehetőséged határáig, és tégy még egy lépést. Nos, az óvodaépítő viski testvéreink elmentek a lehetőségük határáig, és megtették ezt a lépést is.

A koncerten közreműködtek:
Pál Eszter és Pál Lajos (Visk); Miller Gárdai Viktória és Miller Júlia Anna; Petruska András és Upor András; Keresztmetszet zenekar; Enyedi Sugárka

Pálmai István

Kórustalálkozó 2013

Szép hagyomány immár harmadik éve Pakson a gyülekezeti kórusok találkozója. Idén az evangélikus gyülekezet volt a házigazdája e szép rendezvénynek. Október 26-án vasárnap délután került sor a hangversenyre, melyre a kórusok mellett szeretettel. vártuk vendégként minden egyház gyülekezeti tagjait is. A bemutatót megelőzte a felkészülés, hiszen a kórusok saját előadást is tartottak, majd együtt is énekeltek: a katolikus, református, baptista és az evangélikus kórus. A hangversenyt Szabó Vilmos Béla esperes úr nyitotta meg, majd sorban bemutatkoztak a gyülekezetek kórusai. Csodálatos volt hallani a színes tartalommal teli, gyönyörű szöveggel rendelkező egyházi műveket. Valóban úgy éreztük, ahogyan egyik énekünk is tartalmazza:

„Itt az Isten köztünk,
Jertek őt imádni,
Hódolattal elé állni!”

A kórusok bemutatóit színesítette, zenei kíséret és szólóének is. Felemelő érzés volt közel százan együtt énekelni az oltár előtt. Pl. Gárdonyi Zoltán művét is!

„Áldd meg hazánkat Isten!
Esdve kérünk Téged,
Légyen bő áldásod rajtunk!”

A gyülekezettel együtt a Himnusszal zártuk a meghitt kis koncertünket, majd az iskola épületében szeretetvendégségen láttuk vendégül a résztvevőket, ahol meghitt beszélgetések közben finom süteményeket, jó borokat és üdítőket kóstolhattunk és fogyasztottunk. Majd búcsúztunk egymástól mi, a kórustagok és vendégeink.

szöveg: Schukkert Ádámné kórustag
fotók és videók: Tóth János ésTóth Zsófia; Zuschlag János

Orgona-ének hangverseny
Létrehozva: 2013. szeptember 5. » Címkék: Beharangozó, Koncertek

2013. szeptember 7-én (szombaton) 18 órakor Szabó Kata és Koch Boglárka tart klasszikus zenei darabokból összeállított orgona-ének hangversenyt a paksi evangélikus templomban.

A belépés díjtalan!

fotó: Szabó Sára
plakátterv, kivitelezés: Szabó Kata, Koch Boglárka
és Barad Réka Anna

Koncert a viski magyar óvodáért
Létrehozva: 2013. július 4. » Címkék: Beharangozó, Koncertek

A 21. paksi Gastroblues Fesztivál keretében az evangélikus templom ad otthont a viski magyar óvodáért rendezett jótékonysági koncertnek július 6-án szombaton délelőtt 10 órakor. A belépőjegy ára 1000 Ft.

Közreműködnek:

  • Koch Boglárka, Miller-Gárdai Viktória & Miller Júlia,
  • Jazz Kaláka & Mihály Ernő,
  • Bese Dóra és barátai, Petruska András, Mojo WorKings,
  • Joint Venture
Tanévzáró istentisztelet
Létrehozva: 2013. június 20. » Címkék: Ifjúság, Beszámolók, Tanévzáró istentisztelet

Június 9-én, vasárnap, gyermekek töltötték meg a templom első padjait, a szülők, hozzátartozók a templomot népesítették be. Az elmúlt tanév ezen a napon ünnepi istentisztelettel zárult.

Szabó Vilmos Béla esperes imádkozott a diákokért.

A hittanosok kis csoportja Túrmezei Erzsébet: Otthonom című versét mondta el. Nagyné Gadányi Andrea hitoktató rövid bevezetése után Szabó Petra ez alkalomra illő saját imádságát olvasta fel. A képeket Szabóné Pálfi Éva küldte be.

K.I.Gy.

Pünkösdi ünnepi istentiszteletek
Létrehozva: 2013. május 15. » Címkék: Beharangozó

Pünkösd ünnepén és pünkösd 2. napján a szokásos időben, 10:30-kor kezdődnek az istentiszteletek.

A szertartást követően mindkét alkalommal úrvacsora-vételi lehetőség is lesz.

VII. Országos Evangélikus Borfesztivál, Révfülöp
Létrehozva: 2013. április 29. » Címkék: Beszámolók, Országos rendezvények beszámolói

Sikeresen zárult a VII . Országos Evangélikus Borfesztivál, ami az Ordas Lajos Evangélikus Oktató Központban került megrendezésre Révfülöpön.

Az ország minden részéről megjelent borosgazdák összesen 95 mintát hoztak.

A rendezvényen paksi borosgazdák is megmérették magukat, mintegy 18 bormintával. Személyesen Hirczi Ferenc és Timár János vett részt a rendezvényen saját, illetve más gazdák boraival, akik szerették volna 2012.évi termésük, illetve munkájuk eredményét vizsgáztatni.

A megmérettetés sikeres volt.

A 18 bormintából

  • Arany minősítést 3 borminta,
  • Ezüst minősítést 9 borminta,
  • Bronz minősítést 5 borminta,
  • oklevekes minősítést pedig 1 borminta kapott.

A rendezvény nagyon jó hangulatban telt el, mindenki jó kedvvel és a következő évben való találkozás reményében távozott Révfülöpről.

Reméljük, hogy ez évi termésünk is olyan lesz, amivel nem kell szégyenkezni és helyt áll a következő évi megmérettetésen, ami előreláthatólag 2014.április 4-5-6.án kerül megrendezésre Révfülöpön.

Kép és szöveg: Tímár Jánosné

 

Családi és ifjúsági missziói nap a Déli Evangélikus Egyházkerületben
Létrehozva: 2013. április 16. » Címkék: Ifjúság, Beharangozó

A missziói napra április 25-ig, a gyülekezetben lehet jelentkezni.

Országos Evangélikus Hittanverseny
Létrehozva: 2013. április 16. » Címkék: Ifjúság, Beszámolók, Országos rendezvények beszámolói

Egy hideg tavaszi napon került sor Pakson a XXII. Országos Evangélikus Hittanverseny 2. fordulójának megrendezésére.

Már reggel 9 órakor megérkeztek a gyerekek az ország közelebbi és távolabbi részeiről. Sokan nagyon korán keltek (több mint 200 km-t utaztak), de vidámak és élénkek voltak. Friss kaláccsal, forró teával és kávéval fogadtuk őket, s kísérőiket: lelkészeket, tanítókat és hitoktatókat.

Fél 10-kor következett az áhítat az evangélikus templomban. Schaller Bernadett  lelkésznő csodálatos útravalót adott a versenyhez. Beszélt arról, hogy milyen fontos a barátság, dalt tanított, igehirdetése, imája szép kezdete volt a napnak.

A verseny korcsoportonként zajlott. Az evangélikus iskola épületében a lelkésznő, a Balogh Antal Katolikus Iskola épületében, pedig Nagyné Gadányi Andrea hitoktató volt a program felelőse.

Pedagógusok segítettek a tesztek javításában, a verseny lebonyolításában. A feladatok életkornak megfelelőek voltak, játékos rejtvények tarkították.  kis nebulók nagy lelkesedéssel láttak munkához. Nagyon felkészültek voltak a diákok valamennyien. Köszönet a felkészítő oktatóknak.

Az izgalmas eredményhirdetésen oklevelet, ajándékokat kaptak a gyerekek, s minden korcsoportban az első két helyezett továbbjutott a verseny következő fordulójára. Az eredményhirdetést finom ebéd követte. Majd a búcsú percei, integetés egymásnak, új és régi barátoknak egyaránt és a tartalmas szép nap után hazatérés.

Köszönet a versenynek helyt adó Paksi Evangélikus Egyházözségnek.

A tanított dal egy versszakával búcsúzom:

„ Hála barátért testvérszívért,
Hála mindenkiért neked,
Hála, hogy minden embert átfog
Nagy szereteted! ”

Szöveg: Schukkert Ádámné, Fotók: Kochné Inotai Gyöngyi

Nagyheti alkalmaink
Létrehozva: 2013. március 29. » Címkék: Beharangozó

Március 27-én, szerdán 17 órakor bibliaóra az iskolaépületben,

március 28-án, nagycsütörtökön 9 órakor az Idősek Otthonában, 17 órakor az iskolaépületben,

március 29-én, nagypénteken 10:30-kor a templomban lesz istentisztelet (utóbbi úrvacsorával).

Nagypénteken 17 órakor passió-felolvasás lesz templomunkban.

Húsvét ünnepén és húsvét második napján 10:30-kor kezdődnek az istentiszteletek, melyeket úrvacsora-vételi lehetőség követ.

Konfirmáció
Létrehozva: 2013. március 29. » Címkék: Beharangozó, Konfirmáció

A konfirmáció 2013. április 14-én, a húsvét utáni második vasárnapon lesz a paksi evangélikus templomban.

Ökumenikus Világimanap 2013 - Franciaország
Létrehozva: 2013. március 29. » Címkék: Honlap

Beszámoló és képek az eseményről az Ökumenikus alkalmak menüpont alatt.

Postaládánkból
Létrehozva: 2013. március 14. » Címkék: Honlap

"Örülök, hogy rátaláltam a paksi ev. gyülekezet honlapjára, s Kochné Inotai Gyöngyi beszámolóira. Gyermekéveimet, fiatalságomat idézte sok-sok emlék.

Hittestvéri szeretettel üdvözöllek Benneteket Pécsről:
Tihanyi József"

Beszámoló a gyülekezeti munkatársi tanfolyamról
Létrehozva: 2013. március 12. » Címkék: Beszámolók, Egyházmegyei esemény beszámolók

A Magyarországi Evangélikus Egyház gyülekezeti munkatárs-képző tanfolyamot indított 2012 őszén Pakson. A tanfolyamon a Tolna-Baranya megyei Evangélikus Egyházmegyéből vettek részt gyülekezeti tagok.

A képzés célja az volt, hogy olyan gyülekezeti munkatársak legyenek, akik saját gyülekezetükben alkalmazni tudják az itt elhangzottakat. Különösen a gyülekezetbe való hívogatásra, lelki gondozásra és betegek, idősek látogatására kaptunk útmutatásokat, hogy milyen módon lehet ezt a feladatot elvégezni.

Ezeken kívül egyháztörténeti és bibliai ismeretekből magas szintű képzésben részesültünk. Az előadásokat az Evangélikus Hittudományi Egyetem oktatói tartották. Élmény volt ezeket az ismereteket hallgatni, elsajátítani. A négy hétvégére szerveződött alkalmon kedves kis csapattá váltunk, akiknek öröm volt együtt lenni Krisztus közösségében.

Köszönetet mondunk D. Szebik Imre Püspök Úrnak a tanfolyam vezetéséért, Szabó Vilmos Béla Esperes Úrnak a szervezésért és mindkettőjüknek a szép áhítatokért.

A tanfolyam alkalmai lehetőséget adtak arra, hogy hitben megerősödjünk, lélekben megújuljunk. Vasárnap az előadások befejezéseként csodálatos, lelket felemelő Istentiszteleten vettünk részt, melyen bizonyítványt kaptunk a munkatársképző elvégzéséről. Könyvjutalmat is kapott minden résztvevő. Csodálatos esemény volt, hogy Püspök Úrtól áldást kaptunk további életünkre, szolgálatunkra gyülekezetünk javára és Isten dicsőségére. Úrvacsorát is vettünk.

Befejezésül idézem: „ Ezért tehát, míg időnk van, tegyünk jót mindenkivel, leginkább pedig azokkal, akik testvéreink a hitben.” - Gal 6,10

Gadányi Józsefné

Áldás
Létrehozva: 2013. március 12. » Címkék: Beszámolók, Egyházmegyei esemény beszámolók

Véget ért Pakson a Tolna-Baranyai Egyházmegye gyülekezeti tagjai számára szervezett munkatársi tanfolyam. 2013. március 3-án istentisztelet keretében D. Szebik Imre ny. püspök, tanfolyamvezető áldotta meg a résztvevőket.

A gyülekezet életében is örömteli és szomorú események váltják egymást. Így ezen a vasárnapon imádságban emlékezett meg Szabó Vilmos Béla esperes egy fiatalon elhunyt testvérünkről és imádkozott a gyászolókért.

Ezt követően egy jeles évforduló kapcsán szólt a hálaima Wenhardt Jánosért és feleségéért, Ilus néniért, akik 60. házassági évfordulójukat ünnepelték népes családjukkal együtt. Az úrvacsoránál Szabó Vilmos Béla esperes és D Szebik Imre püspök úr áldását is vehették.

Képeink ezen az istentiszteleten készültek.

Szöveg és fotók: K.I.Gy.

Ökumenikus világimanap 2013
Létrehozva: 2013. március 11. » Címkék: Világimanap beszámolók, Beszámolók

„Jövevény voltam... és befogadtatok...” Máté 25,35

Európai ország asszonyai készítették elő az idei világimanapi liturgiát, mely szokatlan módon nem a francia nőkről szólt, hanem az országban élő sokszínű lakosság egy-egy képviselőjéről. „Jövevény voltam és befogadtatok” - hangzik a címben, s ezt a témát jártuk körül a liturgia felolvasása kapcsán mi is 2013. március 8-án Pakson az evangélikus iskolaépület termében.

Ez az ország elérhető közelségben van. Ennek köszönhetően rendkívül gazdag kiállítási anyagot gyűjtöttek össze a testvérek, és egyéni úti élményekről számolhatott be Gutai Julika és férje, Gutai István.

Budapesti vendégeink is voltak az Evangélikus Külmisszió Egyesületből (EKME). Szirmai Zoltánné, az EKME szervezőtitkára a Franciaországban élő afrikai menekültek közt végzett misszióról és az egyesület munkájáról beszélt. Az igehirdető idén is B. Pintér Márta volt, aki ezúttal mint az egyesület lelkészi társelnöke volt jelen.

Anne-Lise Hamman Jeannot  Franciaországban élő svájci művésznő imanapi festményének színeit idézték a „kis feketébe” öltözött szereplőink, Szabó Vilmosné Lilla, Weiszné Varga Viki, Fittné Ildikó, Mezősi Andrea, Feil Anita, Pálmai Klára színes sáljai. A liturgus fehér sállal Schukkert Ádám Gáborné, Marika volt. A háttérből három hang szólalt meg: Hoffman Ádámné, Gutai Júlia és Gadányi Józsefné.  A szürke sálat viselő nő szerepében Péterné Lengyel Juditot hallhattuk.

A projektornál Lenkeiné Teleki Mária református lelkésznő működött közre, aki a vetíthető liturgiát adaptálta.

Harmóniumon Koch Boglárka ev. kántor kísérte az énekeket.

Hangosítás: Barad Réka Anna

Az áldást a jelenlévő három lelkész, B. Pintér Márta, Lenkeiné Teleki Mária és Szabó Vilmos Béla osztotta a mintegy ötven fős ökumenikus gyülekezetnek.

A rendezvény hagyományosan szeretetvendégséggel zárult.

Szöveg: Kochné Inotai Gyöngyi az imanap szervezője és a kiállítás rendezője
Fotók és videók: Barad Réka Anna

Világimanap 2013
Létrehozva: 2013. február 28. » Címkék: Beharangozó

Az idei ökumenikus világimanapot március 8-án, pénteken 17 órakor tartjuk az evangélikus iskolaépületben. A téma Franciaország, a „Jövevény voltam és befogadtatok” Mt 25,35 alapján.

Minden kedves testvérünket szeretettel várjuk!

Képes beszámoló Nürnbergből

A nürnbergi magyar-bajor testvérkapcsolati jubileumról képes beszámoló olvasható a Testvérgyülekezetünk menüpont alatt.

Ökumenikus imahét 2013. január 21-25.
Létrehozva: 2013. január 31. » Címkék: Imahét beszámolók, Beszámolók, Kórus szolgálat

A 2013. évi ökumenikus imahét hétfőtől péntekig zajló istentiszteletein az öt felekezet lelkészei felváltva szolgáltak templomunkban. Hétfőn Lenkei István református lelkész, kedden Csősz István plébános, szerdán Szabó Vilmos Béla ev. esperes, csütörtökön D. Nagy Tamás pünkösdi, pénteken Vasadi Teodor baptista lelkész hirdetett igét.

A református, a katolikus és evangélikus kórus, a pünkösdi gyülekezet duója hangszer-kísérettel, valamint a baptista férfikar szolgált egy-egy alkalommal, majd a záró istentiszteleten az egyesített kórus Purcell: Vége van már a szolgaságnak kezdetű kánonját énekelte Simon Péter vezényletével.

Az oltári szolgálatot lelkészeink közösen látták el. Orgonán Koch Boglárka evangélikus kántor játszott. Az imaheti sorozat szeretetvendégséggel ért véget.

A képeket Szénégető Szabolcs, református presbiter készítette január 25-én.

Szöveg: Kochné Inotai Gyöngyi

Ökumenikus imahét 2013
Létrehozva: 2013. január 15. » Címkék: Beharangozó

Szeretettel hívjuk és várjuk minden kedves Testvérünket a 2013. évi ökumenikus imahét alkalmaira, január 21-25-ig, hétfőtől péntekig, minden este 5:30-ra az evangélikus templomba és a záróistentiszteletet követő szeretetvendégségre.

Egyházközségi járulék
Létrehozva: 2013. január 15. » Címkék: Felhívás, Honlap

Áldásban gazdag, boldog új esztendőt kívánunk minden kedves olvasónknak! A 2012. évi statisztikai adatokat rövidesen a Lehetőségek menüpont alatt olvashatják.

Tájékoztatjuk gyülekezetünk tagjait, hogy az egyházközségi járulék összege 2013. január 1-jétől 6000 Ft/főre változott.