Hírarchívum

Mutatott címke: Testvérgyülekezeti látogatások

Szűrés törlése
Archív videók
Létrehozva: 2015. május 6. » Címkék: Honlap, Testvérgyülekezeti látogatások, Beszámolók

Két új videófelvétel került a honlapra:

  • Az első egy tárlatvezetés a 2004-es "120 éves a templomunk" kiállítás anyagairól, melyet az Emlékezetes események oldalon lehet megtekinteni,
  • a második pedig a 2000. júliusi langenzenni testvérgyülekezeti látogatás eseményeit gyűjti csokorba és a Testvérgyülekezetünk (Langenzenn) menüpont alatt található.
Testvér-gyülekezeti látogatás Langenzennben
Létrehozva: 2014. november 19. » Címkék: Testvérgyülekezeti látogatások, Beszámolók

2014. július 11-14-ig gyülekezetünk egy kisebb csoportja látogathatott Langenzennbe. Többen régi barátainkhoz érkeztünk, de voltak köztünk olyanok is, akik első ízben élvezhették a német hittestvéri vendégszeretetet.

A program - mint mindig – élményekben gazdag volt. Az istentiszteleti alkalmak lelki útravalóval ajándékoztak meg bennünket. Az emlékül kapott kis karszalag felirata is ezt idézi föl: „Áldjon meg téged a jóságos, szerető Isten ma, holnap és életed minden napján.”

Az alábbiakban két beszámoló olvasható utunkról.

Kochné Inotai Gyöngyi

Először jártam Langenzennben!

Örömmel vártam a napot, amikor a langenzenni gyülekezet meghívására a csoporttal én is elindulhattam. Még soha nem jártam arra.

Az úton is nagyon jól éreztük magunkat, hiszen jól ismert gyülekezeti tagokkal utaztunk. A sors úgy hozta, hogy egyedül mentem a vendéglátóimhoz, és ez csak azért töltött el egy kis aggodalommal, mert nem beszélek semmilyen idegen nyelvet. Ez a helyzet egy kicsit elbizonytalanított. Gondoltam a szeretet nyelvén mindenki megérti egymást, és én így próbálkozom.

Megérkeztünk a langenzenni pályaudvarra, ahol már vártak bennünket. Mindenki ismerősen integetett a barátainak és vendéglátóinak. Itt egy kicsit magányosnak éreztem magam, persze engem is vártak. Vendéglátóm Inge Thiemann és családja volt. Nagyon kedvesek voltak velem és segítettek, hogy legyőzzük a nyelvi akadályokat. Szombat estére meghívtak egy hazánkból kitelepített urat, akivel tudtam magyarul beszélni és ő fordított is nekem. Az érdekesség még az, hogy Tolna megyéből Gyönk környékéről származott. Félelmeimtől eltekintve vidám és emlékezetes este volt.

Vasárnap a gyülekezet családi napján vettünk részt, így nem okozott gondot a nyelvismeret hiánya. Imádságban, énekekben egy nyelven voltunk, még ha másként is hangzottak a szavak!

Néhányan még délután is maradtunk. Megnéztünk egy kiállítást a „Bibelotékában”. A Biblia készítéséről, könyvnyomtatásról mondtak érdekességeket, persze tolmács segítségével.

Előadónk sok bibliai történetet mesélt, amit persze németül mondott, sok bibliai kifejezést megértettem és mondtam magyarul, erre ő azt hitte, hogy én vagyok a tolmács! Persze ezen mosolyogtunk és mondtuk neki, hogy egyedül én vagyok, aki egy szót sem tud németül! Ebben a történetben az volt a lényeg, és bizonyíték, hogy a Bibliai nevek minden nyelven egyformák és így ki lehet következtetni a történetet.

Vasárnap este sokan a foci VB-t nézték. Én Ingével otthon beszélgettem szótár segítségével.

Kedvességgel, szeretettel és jó szándékkal tényleg sikerült legyőzni a nyelvi különbségeket és elmondhatom, hogy nagyon jól éreztem magam Langenzennben, és hétfőn reggel már én is ismerősöktől búcsúztam, könnyes szemmel, a viszontlátás reményében.

Gadányiné Margit

Úti élmény

A langennzenni testvérgyülekezet ezúttal Kulmbachba, a Plassenburg kastélyhoz vitt kirándulni bennünket. E település erdők övezte tájon fekszik. Ipar nem alakult itt ki, mert a fiatalok elvándoroltak. Így üdülőkörzetté vált.

A kastély – családfákon keresztül is - bemutatja az egykori tulajdonosait, azok családi viszályait, fegyvereiket, házasodási szokásaikat.

Majd elutazunk Neumarktba, ahol Herr Dékán Schuszter 18 évig szolgálta az ottani gyülekezetet, s ma is övéinek érzi őket.

Ez nem véletlen, hiszen együtt fáradoztak az új paplak és templom, valamint a közösségi ház létrehozásán. /adományokkal, kétkezi munkával, ötletekkel, stb./

Ez az egyetlen templom az országban, amelyet vasúti mérnök tervezett. Ingyen.

Az ablakok nagyon emlékeztetnek a vasútállomások ablakaira /rácsos/.

A közösségi ház azonban modern, világos, gyönyörű és tágas. Itt minden korosztály talál helyet a foglalkozásaihoz.

Finom süteménnyel, kávéval fogadtak. Jól éreztük magunkat, lélekben gazdagodva és sok-sok élménnyel tértünk haza.

Hoffman Ádámné

Videó és fotók: Kochné Inotai Gyöngyi

Képes beszámoló Nürnbergből

A nürnbergi magyar-bajor testvérkapcsolati jubileumról képes beszámoló olvasható a Testvérgyülekezetünk menüpont alatt.

20 éves testvérkapcsolati ünnep

20 Jahre gemeinsam in Bewegung / 20 éve együtt az úton - Így hangzott a testvérkapcsolati ünnepünk mottója.

A paksi gyülekezet egy csoportja is részt vehetett e csodálatos találkozón. Készültünk, hogy bemutatkozhassunk. Az énekkar szolgált néhány szép énekkel. Infópultnál mutattuk be városunk néhány jellegzetességét és diafilmet gyülekezetünk életéről. Bajor testvéreink nagy szeretettel fogadtak bennünket. Minden egyes nap tartogatott számunkra szép és felejthetetlen élményeket.

Csak néhányat említünk ezek közül:

A bajor tartományi püspök Dr. Heinrich Bedford - Strom és Gáncs Péter elnök püspök köszöntött bennünket. Szép volt a reggeli áhítat a Sebaldus templomban, ahol a hit és a művészet hét évszázadát lehetett nyomon követni. Felejthetetlen a tematikus városnézés Nürnbergben. Érdeklődési körünknek megfelelően választhattunk a programok között: ki mit szeretne látni. Sok szép helyen jártunk. Vidám est volt a Wilhelm–Löhe iskola színpadán bajor magyar fellépőkkel. Zenészek, népzenészek, néptáncosok léptek fel. A zene összekötő erejét mind a négy nap során megtapasztalhatták a jelenlévő bajorok és magyarok.

Szombaton este pedig az úgynevezett „Oktoberfest” keretében nemcsak nézelődni lehetett a gyülekezetek és intézmények által felállított standoknál, hanem kóstolni is: magyar gulyást, kolbászt, pálinkát, frank sült kolbászt, sört és borokat. A felsorolásból nem maradhat ki Ibolya, a nürnbergi magyar tolmács. Vele a Lorenz templomban találkoztunk. Véletlenül derült ki, hogy paksi származású. Édesanyja paksi lány - leírhatatlan volt az öröm!!! Végig mellettünk maradt a további napokon.

Végül nagy örömünkre találkozhattunk langenzenni testvéreinkkel, akik szombaton látogattak meg bennünket, és együtt vettünk részt a további programokon. Vasárnap ünnepi záró istentiszteleten vettünk részt a Sebaldus templomvideban. Felemelő érzés volt a padokban ülni langenzenni testvéreink körében, imára kulcsolni kezünket, és úrvacsorát venni e régi falak között.

Köszönettel tartozunk a bajor szervezőknek minden apróságra kiterjedő figyelmességükért. Az ellátásunkért, a változatos programokért egyaránt.Olyan szép élményekben volt részünk, amelyet soha nem feledünk.

A gyülekezeti énekkar nevében:
Schukkert Ádámné és Schukkert Ádám

Testvér-gyülekezeti látogatás
Létrehozva: 2011. május 20. » Címkék: Beharangozó, Testvérgyülekezeti látogatások

2011. május 27-én vendégeket várunk Langenzennből.

Látogatásuk május 29-én (vasárnap) ünnepi istentisztelettel zárul, Friedrich Schuster dékán úr szolgálatával, melyre minden gyülekezeti tagot és érdeklődőt szeretettel hívunk.