Hírarchívum

Mutatott címke: Reformáció 500

Szűrés törlése
Reformáció egyházai mutatkoztak be a Paksi Önkormányzat előtt és egy 500 szeletes tortával ünnepelték a félévezredes jubileumot
Létrehozva: 2017. november 20. » Címkék: Évforduló, Reformáció 500

A Reformáció 500. jubileumi programsorozat keretein belül 2017. október 30-án a Városháza előtt megrendezett megemlékezésen gyülekezetünk helytörténeti kiállítással és a gyerekek ez alkalomra készített rajzaival várta az érdeklődőket. Mindenkit, aki ellátogatott a gyülekezet sátrába egy kis meglepetéssel is vártuk. Az érdeklődők megnézhettek egy kis összeállítást a gyülekezet életéből, a gyerekek pedig a reformációs keréknél próbálhatták ki szerencséjüket. A látogatók még Luther Mártonnal is találkozhattak.

 

                                                                                                                       A cikket írta: Nagyné Gadányi Andrea

Fotók: Horváth Zoltán

Ünnepi ökumenikus istentiszteleten ünnepelték a reformáció 500. évfordulóját, gyermekek közreműködésével
Létrehozva: 2017. november 20. » Címkék: Évforduló, Reformáció 500

Köztünk élő Luther Márton

Október utolsó napján személyesen találkozhatott Luther Mártonnal, aki elment a templomba, mert ünnepeltünk, ekkor volt a reformáció ünnepe és az idén éppen az ötszázadik. Az ökumenikus istentisztelet keretében a hittanos gyerekek egy kedves darabbal elevenítették föl a félezer évvel ezelőtti eseményeket. Tetzel János ajánlotta az akciós áru búcsúcédulákat vitázva Lutherrel, majd diákok faggatták tanításáról Márton testvért, végezetül Bóra Katalin is elmesélte életét és házasságát.

Üde színfolt volt a gyerekek játéka az istentisztelet ünnepélyes szövetében. Köszönjük a gyerekek játékát és mindenki munkáját, aki elősegítette ezt a kis műsort.

 

 

                                                                              A cikket írta: Nagy Zoltán

Fotók: Zuschlag János

Szabó Kata orgonaművész és Koch Boglárka evangélikus kántor "Zene és reformáció" című koncertjével kezdődött a Reformáció 500. jubileumi sorozat gyülekezetünkben
Létrehozva: 2017. november 20. » Címkék: Évforduló, Reformáció 500

Folytatódott templomunkban a nagyszerű hagyomány, újabb csodálatos zenei élménynek lehettünk részesei. Zene és reformáció címmel nagy sikerű koncertet hallgathattunk meg október 28-án.

Szabó Kata orgonaművész, kántor és Koch Boglárka kántorunk tolmácsolásában többek között J.S.Bach, Crüger, Telemann, Johannes Brahms, Mendelssohn művei csendültek fel orgonán és énekhangon.

A hálás közönség lelkes tapsát az előadók ráadással viszonozták.

 

                                                                                                                               Mezősi Andrea

Reformáció 500
Létrehozva: 2017. október 28. » Címkék: Évforduló, Reformáció 500

Reformáció 500. ünnepi programsorozat
Létrehozva: 2017. október 27. » Címkék: Meghívó, Évforduló, Reformáció 500

A reformáció 500. évfordulója
Létrehozva: 2017. október 19. » Címkék: Évforduló, Reformáció 500

 

 

Sólyom Károly könyvének bemutatójáról
Létrehozva: 2017. június 16. » Címkék: Beszámolók, Reformáció 500

Nagyszámú érdeklődő jelenlétében, ünnepi keretek között zajlott le 2017. június 10-én Sólyom Károly: Egy evangélikus gyülekezet a Duna partján - című könyvének bemutatója a paksi evangélikus templomban.

A reformáció 500. évfordulójára a Paksi Evangélikus Egyházközség a Sólyom család segítségével megjelentette Sólyom Károly esperes, püspök helyettes, a gyülekezet egykori lelkésze, Paks város díszpolgára 1991-ben, kéziratos formában közzétett gyülekezettörténeti munkáját. A második, bővített kiadás előszavát Nepp Éva, jelenlegi lelkész írta, az 1989-től eltelt időszak történetét Szabó Vilmos Béla esperes foglalta össze. Az így kibővített kötetet színes fotók is illusztrálják.

A rangos kiadvány Dr. Legeza László könyvtervező és szerkesztőmunkáját dicséri. Megjelent 1000 példányban. Kapható Pakson, a parókián vagy az evangélikus templomban 1500 forintért.

 

A rendhagyó könyvbemutatót, mely felekezeti himnuszunk, az Erős vár a mi Istenünk eléneklésével kezdődött, számos vendég tisztelte meg, köztük Krähling Dániel, nyugalmazott esperes, Andorka Árpád, a Tolna-Baranyai Evangélikus Egyházmegye felügyelője, Pónya József, a Paksi Atomerőmű egykori vezérigazgatója, a testvéregyházak, Paks város önkormányzata, a különböző intézmények, köztük a Tolna Megyei Levéltár képviselői, a Sólyom-család, régi és jelenlegi paksiak.

A médiát Zuschlag János, presbiter, honlapunk üzemeltetője képviselte. Neki köszönhetően láthatjuk itt és az országos lutheran.hu-n ezeket a videó-felvételeket.

A könyvbemutató ünnepélyességét a Simon Péter karnagy vezette paksi evangélikus kórus ének-szolgálata és Koch Boglárka kántor orgonajátéka emelte.

Aradi András, a Tolna-Baranyai Evangélikus Egyházmegye esperesének igehirdetése, melyet a napi ige, a Fil 3,13-14 alapján tartott, adta meg a lelki ráhangolódást.

 

A könyv újrakiadásának körülményeiről, az előkészítő munkákról Nepp Éva lelkész beszélt.

 

A jogutód Sólyom-testvérek nevében a rangidős, Sólyom Csaba köszönte meg egy-egy tiszteletpéldánnyal és virággal az iniciátorok, előkészítők és közreműködők munkáját.

Pálmai István felügyelő a gyülekezet nevében csokrokat nyújtott át az előbbieknek, nem utolsó sorban Sólyom Anikónak és Évának. A férfiak, Sólyom Csaba és Tibor, valamint Dr. Legeza László gyülekezeti jubileumi címkével ellátott bort kaptak Hirczi Ferenc borász adományából.

 

Paks város megbízott polgármestere, Szabó Péter: „Luther nemcsak a reformáció vezéralakja volt, hanem mesterien alkalmazta korának új médiáját, a könyvnyomtatást."

Sólyom Károly nem akármilyen korszakban tartotta a lelket a paksi gyülekezet tagjaiban, és nemcsak a lelket tartotta, hanem fel is virágoztatta az egyházközség életét.

 

Recenzió. Kernné Magda Irén könyvismertetése

SólyomK.recenzió.pdf

 

Dr. Legeza László: „Én hiszek az isteni gondviselésben.”  A könyv szerkesztőjének paksi kötődéseiről és a szerkesztés szempontjairól.

 

Az ünnepség után, az evangélikus iskolaépületben a gyülekezet vendégszeretetét élvezhették az egybegyűltek.

Kochné Inotai Gyöngyi

 

A képeket Zuschlag János készítette

Meghívó Sólyom Károly: Egy evangélikus gyülekezet a Duna partján könyvbemutatójára
Létrehozva: 2017. június 9. » Címkék: Meghívó, Reformáció 500