Hírarchívum

Mutatott címke: Kórus beszámolók

Szűrés törlése
Húsvét 2015
Létrehozva: 2015. május 6. » Címkék: Beszámolók, Kórus beszámolók

Tóth János felvételei a templomról és az Evangélikus Kórus húsvéti szolgálatáról

Kórustalálkozó 2014. október 26-án
Létrehozva: 2014. november 14. » Címkék: Kórus beszámolók, Beszámolók, Kórus kirándulások - kórustalálkozók

Kórusunk ismét szerepelt a paksi Jézus Szíve templomban tartott kórustalálkozón, melyen idén a Baptista Férfikar, valamint a Katolikus, Református és Evangélikus Vegyeskarok vettek részt.

Videó: Tóth János

Ökumenikus imahét 2014.
Létrehozva: 2014. január 31. » Címkék: Imahét beszámolók, Kórus beszámolók, Beszámolók, Kórus szolgálat

2014. január 20-ával kezdődő héten immár hagyományosan tartották a paksi egyházak az ökumenikus imahetet. Minden évben más-más felekezet templomában kerül sor e szép alkalmakra. Idén a római katolikus templomban gyűltünk össze esténként, s kulcsoltuk imára kezünket.

Hétfőn a református, kedden a pünkösdi, szerdán az evangélikus, csütörtökön a katolikus, pénteken pedig a baptista egyház lelkésze hirdette az igét, s látott el bennünket útravalóval. A gyönyörű bibliai magyarázatok segítséget nyújtanak mindennapi életünkre. A gyülekezet kivetítőn olvasva énekelte a csodálatos énekeket.

Emelte az esték szépségét és színvonalát, hogy minden este az adott gyülekezet kórusa is szolgált, egyházi kórusművek előadásával.

A tartalmas hetet agapé zárta. A katolikus gyülekezet látott vendégül bennünket. Hangulatos hóesésben sétáltunk át a záró istentisztelet végén a templomból az iskola ebédlőjébe. A gazdagon megterített asztalok mellett hittestvéreinkkel beszélgetve zárhattuk le, hálát adva Istennek, a paksi imahetet.

Schukkert Ádámné
fotók, videók és hangfelvétel: Tóth János és Tóth Zsófia

Ökumenikus imahét 2014 - Összkar, Himnusz, kimenő orgonajáték (Király István).mp3
Kórustalálkozó 2013

Szép hagyomány immár harmadik éve Pakson a gyülekezeti kórusok találkozója. Idén az evangélikus gyülekezet volt a házigazdája e szép rendezvénynek. Október 26-án vasárnap délután került sor a hangversenyre, melyre a kórusok mellett szeretettel. vártuk vendégként minden egyház gyülekezeti tagjait is. A bemutatót megelőzte a felkészülés, hiszen a kórusok saját előadást is tartottak, majd együtt is énekeltek: a katolikus, református, baptista és az evangélikus kórus. A hangversenyt Szabó Vilmos Béla esperes úr nyitotta meg, majd sorban bemutatkoztak a gyülekezetek kórusai. Csodálatos volt hallani a színes tartalommal teli, gyönyörű szöveggel rendelkező egyházi műveket. Valóban úgy éreztük, ahogyan egyik énekünk is tartalmazza:

„Itt az Isten köztünk,
Jertek őt imádni,
Hódolattal elé állni!”

A kórusok bemutatóit színesítette, zenei kíséret és szólóének is. Felemelő érzés volt közel százan együtt énekelni az oltár előtt. Pl. Gárdonyi Zoltán művét is!

„Áldd meg hazánkat Isten!
Esdve kérünk Téged,
Légyen bő áldásod rajtunk!”

A gyülekezettel együtt a Himnusszal zártuk a meghitt kis koncertünket, majd az iskola épületében szeretetvendégségen láttuk vendégül a résztvevőket, ahol meghitt beszélgetések közben finom süteményeket, jó borokat és üdítőket kóstolhattunk és fogyasztottunk. Majd búcsúztunk egymástól mi, a kórustagok és vendégeink.

szöveg: Schukkert Ádámné kórustag
fotók és videók: Tóth János ésTóth Zsófia; Zuschlag János

Kórusunk Nürnbergben

Kórusunk részt vehetett 2012. október 11-14-ig a Nürnbergben megrendezett magyar-bajor testvérkapcsolati jubileumon. (Képes beszámoló a Testvérgyülekezetünk menüpont alatt.)

Október 13-án a testvérkapcsolatok bemutatása keretében három művet énekeltünk Simon Péter karnagy vezényletével:
Bárdos Lajos: Magyar Magnificat
Giuseppe de Marzi: Signore delle cime
Purcell: Lobt den Herrn (Magasztalja lelkem...)

A kórus tagjai a standunknál is kitettek magukért. A gazdag programokat követően a Jugendhotel hangszigetelt társalgójában oldódhattunk: Győrffy Józsi hegedűjátékával, énekszóval tartottunk egy külön záróestet. Emlékezetes marad!

Szöveg: Kochné Inotai Gyöngyi

 

Ádventi gyertyagyújtás 2011
Létrehozva: 2011. december 1. » Címkék: Adventi beszámolók, Beszámolók, Kórus beszámolók, Kórus szolgálat

Angyalkák gyújtották meg a nagy adventi koszorú első gyertyáját 2011-ben is az evangélikus templomban. A fúvószenekari bevezető utáni rövid áhítatot Szabó Vilmos Béla esperes tartotta a Mt 21,1-től kezdődő ige alapján, melyből kiviláglott, hogy Jézus nem látszatot akar. Sokkal inkább őszinteséget vár. Szeretettel, alázattal jön... Ő töltsön el békességével! Az adventi út egy cél felé vezet, aki Jézus.

A találkozás, a hitben való találkozás, a reménység boldogít. Az adventi gyertyagyújtás nemcsak egy esti program, nemcsak egy étkezés, hanem a cél feléindulás.

Az Isten maga is indul felénk... Megláthatjuk a belőle áradó fényt, mely bűnbocsánatot hoz.

Koch Boglárka kántor orgonajátéka (Pachelbel:E-moll toccata) is tovább munkálta az elkezdett gondolatsort. Összhangban az előzőekkel, Paul Roth:Ima a karácsony megmentéséért című verse hangzott el Nagyné Gadányi Andrea tolmácsolásában, majd három gyermek (Világ Máté, Pintér Máté, Zuschlag Eszter) mondta el Kárász Izabella: Jön Krisztusod c. versét.

Kórusunk énekszámai után két angyalka (Jilling Dóra és Szabó Petra) vitte az oltárról a gyertyákat az előtérbe, s közösen meggyújtották az első gyertyát az ott elhelyezett nagy adventi koszorún. Ekkor a gyülekezet is bekapcsolódott a Jöjj, népek megváltója kezdetű énekkel.

A külsőségeiben, összetételében az előző évihez hasonló program, a sok ismerős arc és szereplő (ideértve a Roger Schilling zenekar tagjait is) az otthonosság, valami belső melegség érzetét keltette bennünk. Az udvaron Kiss Károly és felesége, Éva várta már a híveket a frissen sült kolbásszal. No és a forralt bor, a rengeteg sütemény a gyülekezeti teremben...

Nemcsak egy étkezés..., de sok előkészület, fáradság is. Éva például a születésnapja estéjét áldozta ránk az adventi út kezdetén, a Királyra várva...

Kochné Inotai Gyöngyi

Kórustalálkozó 2011. október, Paks

2011 ősze a kórustalálkozók jegyében zajlott: Október 8-án a paksi református templomban a dunaszentgyörgyi református kórussal, a paksi baptista férfikarral, a paksi katolikus és református vegyes karral együtt szerepelt hangversenyen kórusunk.

 

Hálaadó istentisztelet Hartán
Létrehozva: 2011. október 3. » Címkék: Kórus beszámolók, Beszámolók

Szabó Vilmos Béla esperes és a paksi gyülekezeti kórus is szolgált Hartán, 2011. szeptember 25-én, az ottani templom és orgona felújítását követő hálaadó istentiszteleten. Beszámoló és képek

Kórus évadnyitó
Létrehozva: 2011. október 3. » Címkék: Kórus beszámolók, Beszámolók

2011. augusztus 31-én kezdte meg próbáit gyülekezeti kórusunk, a szeptember 4-i kozármislenyi kórustalálkozóra készülve.

Interjú a találkozó szervezőjével, Tarcsay Gyöngyvérrel, Videó a közös éneklésről:

kozarmisleny.info - 2011.09.17. Városnapi kórustalálkozó

További felvételek később!

Hálaadó istentisztelet 2011. szeptember 25., Harta

Szabó Vilmos Béla előző szolgálati helyén, Hartán hálaadó istentiszteleten szolgált kórusunk. Az 1923-ban alakult német eredetű hartai gyülekezet most újíttatta fel templomát és 100 éves orgonáját, melyet a miénkhez hasonlóan a Rieger testvérek építettek.

Az ünnepi alkalmon jeles vendégek vettek részt: Gáncs Péter elnök-püspök, Radosné Lengyel Anna egyházkerületi felügyelő, Lupták György és Szabó Vilmos Béla esperesek, Sárkány Tibor és Sárkány Tiborné, korábbi hartai lelkészek mellett a helyi vezetők és az építők.

A kántori szolgálatot Róth Márton orgonaművész látta el.
Az ünnepi istentisztelet után került sor a templom mellett felállított Luther -szobor leleplezésére.

Halasi László lelkész és gyülekezete gazdagon megvendégelte a jelenlévőket.

Szöveg és fotók: Kochné Inotai Gyöngyi

 

Kórustalálkozó 2011. augusztus, Kozármisleny
Létrehozva: 2011. szeptember 14. » Címkék: Kórus beszámolók, Kórus kirándulások - kórustalálkozók, Beszámolók

2011. augusztus 31-én kezdte meg próbáit gyülekezeti kórusunk, a szeptember 4-i kórustalálkozóra készülve.
Ünnepi évadnyitónak is számított a 2011. szeptember 4-én Kozármislenyben rendezett kórustalálkozó, melyre a szervező,Tarcsay Gyöngyvér hívta meg kórusunkat.

A helyi Cantica Nova-kórussal együtt hat kórus lépett fel az ökumené jegyében: a pécsi székesegyház Bárdos Lajos kórusa, a villányi ifjúsági kórus, egy alfalusi, kopácsi és laskói lakosokból álló kórus és két evangélikus kórus, a bonyhádi és a paksi.

A rendezvény színhelye a kozármislenyi Ferences templom volt.
A kórusok önálló műsorát követően Dvořák: Égi szent béke jöjj című művét énekelte el közösen a mintegy 150 résztvevő.

Szöveg: Kochné Inotai Gyöngyi
Képek és videók: Barad Réka Anna


Signore delle cime


Jézus Krisztus


Ó, maradj vélem...


Égi, szent béke, jöjj (összkari ének)