Hírarchívum

Mutatott címke: Honlap

Szűrés törlése
Emlékeink
Létrehozva: 2016. június 9. » Címkék: Beszámolók, Honlap

Kedves honlap-olvasó Testvérek!

Emlékeink címmel új rovatot indítunk útjára, melyhez bárki hozzájárulhat egy-egy rövid írással, megemlékezve gyülekezetünk régmúlt történéseiről, lelkészekről, segítőikről, kedves gyülekezeti tagokról, vidám eseményekről.  Ez a kezdeményezés akkor éri el célját, ha minél többen tollat ragadnak, emlékeiket papírra vetik, számítógépre viszik, ezzel színesítve, sokrétűvé téve rovatunkat.

(Beküldendő az Impresszumban található címekre)

Kochné Inotai Gyöngyi

Az új rovatot itt tekinthetik meg >>

Tartalom ajánló: A piros oltárterítő
Létrehozva: 2016. május 11. » Címkék: Honlap

„Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten,
Hű támasz minden ínségben,
Kit trónusáról jó Atyánk
És Jézus Krisztus küld hozzánk,
Jöjj, Vigasztaló, Szentlélek Isten!”

(239. számú pünkösdi énekünk)

Piros oltárterítőnkön a Szentlelket szimbolizáló fehér galamb és a tizenkét lángnyelv idézi pünkösd csodás eseményét, a Szentlélek kitöltését. A piros a tűz színe. A szószék olvasópultjának kis terítőjét hajó díszíti, mely a kereszténységben a vallási közösség jelképe. A hozzá tartozó úrvacsora-terítőre szőlőfürt került levelekkel, valamennyi fehér rátétes mintával, jelzésszerűen némi színes varrással.

Koszorús László és Koszorús Lászlóné munkája.

Kochné Inotai Gyöngyi

Korábbi írások ebben a témában az 'Oltárterítőink' aloldalon >>

Tartalom ajánló: A fekete oltárterítőink
Létrehozva: 2016. március 22. » Címkék: Honlap

„Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (Jn3,16)

Nagypéntek a legnagyobb és a legszomorúbb ünnepünk. Ezen a napon Krisztus szenvedésére, kereszthalálára emlékezünk. A gyász színe a fekete. A 18. század óta egyházunkban is a nagypénteki és nagyszombati liturgikus szín a fekete. Beborítja az oltárt, szószéket. A szószéken a fehér rátétes kereszt, a virág nélküli oltáron a fehér töviskorona a kereszttel szimbolizálja a nagyhét szomorú eseményét.

„Ó Krisztusfő, sok sebbel Meggyötrött, vérező,
Te szúró tövisekkel Megkoronázott Fő,
Fény, dicsőség volt részed, Most gúnyt űznek veled.
Megcsúfolt és lenézett Szent Fő, köszöntelek.” (200.sz. ének)

Kochné Inotai Gyöngyi

Korábbi írások ebben a témában az 'Oltárterítőink' aloldalon >>

Tartalom ajánló: A zöld oltárterítők
Létrehozva: 2016. február 8. » Címkék: Honlap

Hétköznapi beszédünkben gyakran mondjuk, hogy a zöld a remény, a tavasz, a megújulás színe. A vízkereszt utáni vasárnapok, a böjtelő színe is a zöld. „A zöld szín a sarjadó, növekvő vetést jelképezi… A hitben és a gyümölcstermő életben való növekedést támasztják alá a Szentháromság ünnepe utáni vasárnapok kijelölt igéi.” Pünkösd után hosszú időre újra visszatér ez a szín, s a közbeeső reformációt kivéve az egyházi esztendőben végig ott marad, egészen az örökélet vasárnapjáig. Teljes cikk az 'Oltárterítőink' aloldalon >>

Tartalom ajánló: Oltárterítőink
Létrehozva: 2015. december 18. » Címkék: Honlap

Advent első vasárnapjával – illetve az azt megelőző adventi gyertyagyújtással – újra felkerült templomunkban a lila oltár- és szószékterítő, s megkezdődött a várakozás ideje és az egyházi esztendő. Sokan talán nem is gondolják, hogy a színeknek a templomban is jelentősége van: „ A lila a bűnbánatra utal, ennek megfelelően az adventi és a böjti vasárnapokon a szószék és az oltár lila színű.” Teljes cikk az 'Oltárterítőink' aloldalon >>

Archív videók
Létrehozva: 2015. május 6. » Címkék: Honlap, Testvérgyülekezeti látogatások, Beszámolók

Két új videófelvétel került a honlapra:

  • Az első egy tárlatvezetés a 2004-es "120 éves a templomunk" kiállítás anyagairól, melyet az Emlékezetes események oldalon lehet megtekinteni,
  • a második pedig a 2000. júliusi langenzenni testvérgyülekezeti látogatás eseményeit gyűjti csokorba és a Testvérgyülekezetünk (Langenzenn) menüpont alatt található.
Boldog karácsonyt kívánunk!
Létrehozva: 2013. december 21. » Címkék: Általános, Honlap

Áldott karácsonyt kívánunk minden kedves honlapunkra látogatónak!

A paksi evangélikus templom télen
A képeslap Barad Réka 7.a osztályos tanuló munkája (Bezerédj Általános Iskola és Diákotthon, Paks), megjelentette Paks Város Önkormányzata 2011-ben.

(Ez egyben induló darabja "Templomábrázolások" című új galériánknak. Lásd: A gyülekezet története > A templom)

K.I.GY.

 

Ökumenikus Világimanap 2013 - Franciaország
Létrehozva: 2013. március 29. » Címkék: Honlap

Beszámoló és képek az eseményről az Ökumenikus alkalmak menüpont alatt.

Postaládánkból
Létrehozva: 2013. március 14. » Címkék: Honlap

"Örülök, hogy rátaláltam a paksi ev. gyülekezet honlapjára, s Kochné Inotai Gyöngyi beszámolóira. Gyermekéveimet, fiatalságomat idézte sok-sok emlék.

Hittestvéri szeretettel üdvözöllek Benneteket Pécsről:
Tihanyi József"

Egyházközségi járulék
Létrehozva: 2013. január 15. » Címkék: Felhívás, Honlap

Áldásban gazdag, boldog új esztendőt kívánunk minden kedves olvasónknak! A 2012. évi statisztikai adatokat rövidesen a Lehetőségek menüpont alatt olvashatják.

Tájékoztatjuk gyülekezetünk tagjait, hogy az egyházközségi járulék összege 2013. január 1-jétől 6000 Ft/főre változott.

Postaládánkból
Létrehozva: 2012. december 6. » Címkék: Honlap

"Tisztelt Asszonyom!

Mellékelten küldök képet Nagypapám sírjáról. Mindig nagy szeretettel beszélt azokról az évekről, mikor Önök gyülekezetében szolgált. Most a Farkasréti temetőben nyugszik.

Tisztelettel,
Kőszegi Gábor

U.i.: Ha bármiben a segítségükre lehetek írjanak."

Megjegyzés: Thüringer (Kőszegi) Lajos gyülekezetünk egykori lelkésze volt. /K.I.Gy./

Beérkezett írások a "Világimanap - Pakson immár 20. éve" hírünkhöz
Létrehozva: 2012. március 15. » Címkék: Honlap, Világimanap beszámolók

A előző hírünkkel kapcsolatban érkeztek írások Gutai Júliától, Gadányi Józsefnétől és Bolláné Zsuzsától, melyeket itt osztunk meg:

Húsz évvel ezelőtt, március 6-án, kora délután kedves barátnőm, az evangélikus lelkésznő meghívására siettem munkahelyemről a gyülekezeti terembe megbeszélt találkozóra.

Elfoglaltságom miatt nem vehettem részt a próbákon, így kicsit lámpalázasan készültem a rám osztott szöveg felolvasására. Az imanap témáját németországi, svájci, ausztriai kereszténynők készítették elő. A teremben helyet foglaló asszonyokat látva elmúlt izgalmam, mert felismertem bennük azokat, akiket - az általam szervezett és akkor már negyedik éve folyó bibliaismereti szabadegyetem heti összejöveteleiről - jól ismertem.

Akkor is, azután is sokat gondolkodtam azon, miért jó, ha ismerem Guatemala, Dél-Afrika,Palesztina vagy Chile asszonyainak napi gondjait, amikor gyakran a szomszédoméról sem szerzek tudomást?

Az elmúlt húsz év imaalkalmain való részvétellel megkaptam kérdésemre a választ: egy nagy keresztény család tagjai, mindannyian ugyanannak az egy Istennek gyermekei vagyunk.

Ha létfeltételeink különböznek is, gondjaink és örömeink azonosak.Köszönöm ezt a felismerést mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy évről-évre velük töltsek egy imádságos, böjti, első pénteki délutánt.

Gutai Júlia


Miért várom a világimanapot?

Sokat gondolkodtam a kérdésen, válasz lehet az is, hogy megismerkedhetünk távoli országok, népek életével, kultúrájával, vallásával.

Számomra nagyobb élmény az, hogy az imádság erejét használjuk, hogy azon a napon együtt imádkozzunk. Újra szembesülök azzal, hogy az ima ereje hatalmas és nem ismer határokat.

Isten előtt az emberek egyformák, mindegy hogy a föld mely részén élnek, kunyhóban vagy palotában. Március 2-án sokan leszünk együtt lélekben Isten szeretetében.

Gadányiné Margit


Örülök hogy megint ott lehetek a női imanapon, immár negyedszer. Távoli országba,  Malajziába utazhatunk majd a képek és a leírások segítségével.

Megismerhetjük az ott élő emberek életét, szokásait, kultúráját, vallását. Együtt lehetünk és imádkozhatunk sok-sok ország gyülekezetének tagjaival úgy, hogy a távolság nem lesz akadály.

Várom a találkozást!

Bolláné Zsuzsa

Köszönjük!

Ökumenikus Világimanap 2012 - Malajzia
Létrehozva: 2012. március 13. » Címkék: Honlap

"Selamant Datang" - így köszönnek a malajziaiak, s így köszöntöttük mi is egymást a világimanapon. Beszámoló

Nyomkereső Tábor 2011
Létrehozva: 2011. június 27. » Címkék: Honlap

Itt megnézhetők a 2011-es nyomkereső-, hittan-táborról készült videó- és képfelvételek!

Zenei élet, Kórus
Létrehozva: 2011. április 4. » Címkék: Honlap

Elkészült "Zenei élet" rovatunk illusztrációja. Olvashat és képeket láthat az orgonánkról, kántorainkról, kórusainkról és a templomunkban lezajlott koncertekről.

Keresse meg!

Postaládánkból
Létrehozva: 2011. január 27. » Címkék: Honlap

Horváth Bolla Zsuzsanna, egyházunk központi hírportáljának főszerkesztője, Budapest:

„Kedves Zuschlag János!
Felvettük a gyülekezeti oldalak közé és írtunk róla egy rövid cikket is.
Köszönjük.
Üdvözlettel: Horváth-Bolla Zsuzsanna”

Kernné Magda Irén, Paks:

„... őszinte örömmel gratulálok az elkészült honlaphoz.
Tartalmas, informatív, jól szerkesztett, áttekinthető, könnyen kereshető.Láttam, az e-mail címek élnek, remélem az outlok levelező programja is működik, ... vagyis interaktív is a honlap.
Válaszokat és lehetőséget talál a konkrét témában érdeklődő s az általános gyülekezeti tevékenységet megismerni kívánó látogató egyarántIsmételten gratulálok, sok erőt, időt és derűt kívánok a bővítéshez és a folytatáshoz!”

2010. november 29.

Tillai Aurél egyetemi tanár, zeneszerző, karnagy, Pécs:

„... Már tavalyi találkozásunkkor sok szívet melengetőt láttunk, köztük a két templomot, az orgona-bemutatóval együtt. (Üdvözlöm a kis orgonistát!) Azt hiszem, az egyházat az ilyen önzetlen hívek tartják fönt, segítve a pásztorokat és a nyájat. Kívánom, sikeres legyen a bemutató, s a hívek használják is. Előre is gratulálok! ..."

2010. december 9.

Pintér Márta, volt paksi lelkész, Budapest:

„Gratulálok a honlaphoz!!:) Köszöntök minden kedves paksit, és Istentől megáldott gazdag ünnepet kívánok! Szeretettel gondolva Rátok”

2010. december 10.

Inotai Dóra (Sólyom-unoka), Budapest:

„…Megnéztem a honlapot, nagyon-nagyon szép, látszik, hogy sok munka van benne! A fejlécben lévő körkép-fényképek nagyon tetszenek, és Nagypapáról szóló részek is szívmelengetőek! ...”

2010. december 12.

Dr. Osváth Lászlóné Sólyom Anikó, Budapest:

„ …A honlaphoz gratulálok! Nézegetem, amikor tudom. Igényes, szép munka!...”

2010. december 14.

Bolláné Hegedűs Zsuzsanna, Paks:

„...Nagyon-nagyon sajnálom, hogy nem lehettem ott a bemutatkozáson, terveztem is, és szerettem volna elmenni, de nem sikerült.
Gratulálok, nagyon szép ízléses, minőségi munka és sok tartalommal megtöltött honlapot készítettetek. Remélem lesz módom, és hogy ha kell és tudok, segítsek illetve kivegyem a részem a közös munkában...”
2010. december 20.