Hírarchívum

Mutatott címke: Adventi beszámolók

Szűrés törlése
Idősek ádventi szeretetvendégsége
Létrehozva: április 18. » Címkék: Adventi beszámolók

 2018. december 16-án, vasárnap délután 3 órakor az evangélikus gyülekezet iskolaépületében idősek ádventi szeretetvendégségére került sor.

Nagy izgalommal vártuk a vendégeket, szépen előkészítettük a termet, az asztalokra tea és sütemény került. A fogadás után elfoglalták helyüket a megjelentek, és részt vettek az úrvacsorával egybekötött istentiszteleten, majd meghallgatták a gyermekek verseit is.

Beszélgetéssel zárult a szeretetvendégség.

Fotók és szöveg: Gyurina Illésné

Ádventi Fesztivál
Létrehozva: április 18. » Címkék: Adventi beszámolók

A paksi keresztyén egyházak közreműködésével Adventi Fesztivált rendeztek 2018. december 8-án, a Csengey Dénes Kulturális Központban.

Több neves ember előadása mellett az evangélikus gyülekezet tagjai bábelőadást tartottak gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, melyre sok szeretettel várták a többi felekezet résztvevőit is. A bemutató témája Jézus születése volt.

Képeink ezen az alkalmon készültek.

Fotók és szöveg: Gyurina Illésné

Adventi gyertyagyújtás 2018.december 1-én
Létrehozva: 2018. december 16. » Címkék: Adventi gyertyagyújtás, Adventi beszámolók

Az ünnep igazi értékét az adja meg, hogy nemcsak emlékezünk Jézus születésére, hanem majd egyszer ismét eljön hozzánk, és mi várjuk őt.

Advent első vasárnapjával megkezdődött az egyházi évnek az az időszaka, amikor Jézus Krisztus eljövetelére, az ő születésére, a karácsony ünnepére készülünk várakozással, a hetente meggyújtandó gyertyák fényében.

Aki igazán széppé szeretné tenni karácsonyát, az az adventi készület során nem feledkezik meg arról, hogy Jézus eljövetele nemcsak Betlehemben valósult meg a szent éjszakán, és nem is csupán az idők végén fog újból megtörténni, hanem Isten házában, a templomban időről időre megismétlődik.

2018.december 1-én gyújtottuk meg gyülekezetünkben az adventi koszorú első gyertyáját. Erre az alkalomra Győri János Sámuel lelkész jött el igét hirdetni, aki rövid film- bejátszással időben visszatért az 1984. évre, ahol megszólalt Hoffmann Mária egykori kántorunk és Halász Mihály „harang-mester”is. Nagyon megható volt a visszaemlékezés. Utána Koch Boglárka kántor orgona játékával, és Racskó Eszter orgonaszakos hallgató orgona játékkal és énekkel színesítették a programot. A gyülekezet kórusa Simon Péter karnagy vezényletével szolgálta az ünnepet, akik ebben az évben ünnepelhették megalakulásuk 20. évfordulóját. A gyülekezet felügyelője, Zuschlag János köszöntötte őket és volt karvezetőjüket, Kernné Tuba Erzsébetet, kedves szavakkal, virággal és egy nagy tortával, a jelenlegi karnagyot pedig egy palack borral.

Az ünnepi gyertyagyújtás után szeretetvendégségre voltak hivatalosak a gyülekezeti tagok és vendégek. A hagyományos sült kolbász és forralt bor, sütemény volt a kínálatban. Kihasználva a jó lehetőséget, a résztvevők találkoztak és jót beszélgettek egymással.

 

Videók és fotók: Zuschlag János

Szöveg: Siklósi Mária

Adventi gyertyagyújtás
Létrehozva: 2017. december 7. » Címkék: Adventi gyertyagyújtás, Adventi beszámolók

2017. december 2-án került újra sor gyülekezetünkben az ádventi koszorú első gyertyájának meggyújtására. Az előző évekhez hasonlóan egy ádventi zenés áhitat előzte meg az eseményt. Tamási János és Nikola Péter reformáció korabeli énekeket adtak elő lant- és furulyakísérettel a Reformáció 500. évfordulója alkalmából. Ezt követően Gáncs Péter, Déli Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét az ádventi készülődés, a megtérés szükségességéről. Az alkalmat tovább színesítette gyülekezetünk kántorának, Koch Boglárkának és kórusának ádventi szolgálata Simon Péter karnagy vezényletével. Természetesen nem maradt el az azt követő szeretetvendégség sem, és annak elengedhetetlen részei: a sült kolbász és a forralt bor, amelyek mellett újra lehetőség volt a találkozásokra és beszélgetésekre.

Írta: Nepp Éva

A videót és a képeket készítette: Zuschlag János

Idősek Szeretetvendégsége Ádvent 3. vasárnapján
Létrehozva: 2015. december 17. » Címkék: Adventi beszámolók, Beszámolók

Ádvent 3. vasárnapján délután szeretetvendégségre hívtuk gyülekezetünk idősebb tagjait, akik már csak ritkán tudnak eljönni az egészségi állapotuk miatt a templomba. Lehetőség volt arra, hogy autóval értük menjenek, ha másképp nem tudtak volna eljönni.

Úrvacsorai Istentisztelettel kezdődött az összejövetel, utána tea és sütemény mellett beszélgethettek a rég nem látott ismerősök.

Sokan eljöttek és öröm volt nézni azt a boldogságot az arcukon, amit a közös Istentiszteleten való részvétel jelentett számukra. Hálásan köszönték lelkészünknek ezt a lehetőséget és a szervezési munkát. Áradt a szeretet a sok idős emberből. Felemelő érzés volt az egész.

Isten áldása legyen minden résztvevőn és segítőn egyaránt!

Szöveg: Gadányi Józsefné, Fotók: Siklósi Mátyás

 

Gyertyagyújtás 2015.
Létrehozva: 2015. december 11. » Címkék: Beszámolók, Ifjúság, Adventi beszámolók, Kórus szolgálat

Szép hagyomány egyházunkban az adventi gyertyagyújtás.

Idén 2015. november 28-án került sor e szép eseményre.

A bejáratnál felállított gyönyörű adventi koszorú szépségével már megállásra késztette az embert. Az orgona hangja betöltötte a teret, s örömteli várakozással foglalták el helyüket gyermekek, fiatalok s idősek egyaránt. Ilyenkor hagyomány már az is, hogy kis műsor színesíti az istentiszteletet.

Lelkésznőnk csodálatos igehirdetése mellett szerepeltek hittanos gyermekek, a zeneiskola növendékei, Racskó Eszterke énekelt, Koch Boglárka kántorunk orgonált és fellépett gyülekezetünk kórusa is.

Az ünnepi hangulat beteljesedését az jelentette, amikor lelkésznőnk kíséretében két kis angyalka gyújtotta meg az adventi koszorún az első gyertyát.

Ezt követően szeretetvendégségre került sor az iskola épületében, ahol sült kolbász, forralt bor, finom teák és sütemények várták az egybegyűlteket egy kellemes beszélgetésre.

Mindenkinek csendes, békés, szeretetteljes ádventi készülődést kívánunk.

  Schukkert Ádámné

Ádventi gyertyagyújtás programja:

Csajkovszkij: f-moll Románc

Harmonikás: Pataki Ádám

Orgona darab: Köcsky Tibor: Adjon Isten jó éjszakát c. feldolgozása

Orgonista + ének: Racskó Eszter

Felkészítő tanár: Köcsky Tibor, Perényiné Harti Alíz

Vivaldi: g-moll Concerto 2. tétel csellótrió

Csellisták: Klenk Botond, Kovács Kíra, Diána, Tóth Ádám

Felkészítő tanár: Gajzágó Mariann

Orgona darab:   Georg Friedrich Haendel: Arrival of the queen Sheba (Séba királynő érkezése)

Orgonista: Koch Boglárka (Gyül. kántor)

Kórusművek:

  • Halmos László: Ünnepi alkalmakra
  • Bárdos Lajos: A pusztában kiáltó szava
  • Jertek hívek korál feldolgozás
  • Georg Friedrich Haendel: Örvendj világ

Paksi Evangélikus Gyülekezet énekkar

Vezényel: Simon Péter

4 gyertya történetében: Gróf Elmira, Péc Liza, Zuschlag Bence, Papp Gergely, Szabó Rita, Jilling Marcell

Betanította nekik: Nagyné Gadányi Andrea

Adventi est
Létrehozva: 2014. december 15. » Címkék: Adventi beszámolók, Beszámolók, Kórus szolgálat

Gyülekezetünk 2014. november 29-én tartotta meg az idei Adventi Estet. Az eseményen a ProArtis zeneiskola tanárai és diákjai, közösségünk gyerek tagjai és az Evangélikus Kórus lépett fel. A családias, vidám rendezvényt az iskolaépületben tartott szeretetvendégséggel zártuk.

Fotók: Zuschlag János
Videó: Tóth János

Adventi gyertyagyújtás
Létrehozva: 2013. december 13. » Címkék: Általános, Ifjúság, Adventi beszámolók, Beszámolók, Kórus szolgálat

Gyülekezetünkben november 30-án a hagyományokhoz híven került sor az Ádventi gyertyagyújtás megrendezésére.

Az idei évben már délelőtt elindult a készülődés, a gyermekek számára kilenc órakor kezdődött a program. Kicsik, nagyok, anyukák, nagymamák és segítők együtt készítettek karácsonyi díszeket és meglepetéssel kedveskedtek az esti ünnepség résztvevőinek. Kedves, vidám hangulatú délelőtt volt. A gyerekek így próbáltak ráhangolódni az ádventi várakozásra.

Az este öt órakor kezdődő gyertyagyújtási istentiszteleten megtelt a templom. Az ünnepi program a Roger Schilling fúvószenekar koncertjével kezdődött. A színvonalas műsor után Szabó Vilmos Béla esperes Úr köszöntötte a jelenlévőket. Az áhítatot Beke Mátyás gyönki evangélikus lelkész tartotta. Áhítatában különös hangsúlyt kapott a várakozás, elcsendesedés. Ne hagyjuk, hogy ünnepi készülődésünk rohanásból, ajándék vásárlásból álljon és elvesszen a lényeg, Jézus, aki Ő maga az ajándék! Isten nekünk adta legnagyobb kincsét, egyszülött fiát Jézus Krisztust, az igazi ajándékunkat - nekünk csak egy feladatunk van a rohanó világban, erről nem elfeledkezni!

Most is szerepeltek a hittanos gyerekek és ádventi verset mondtak. A hitoktatónk felolvasta Szabó Petra erre az alkalomra írt imádságát. Meghallgattuk az énekkar szolgálatát is. Angyalkák gyújtották meg a nagy ádventi koszorú első gyertyáját és ezzel kezdetét vette az Ádvent, a várakozás Úrjézus Krisztus eljövetelére.

Az időjárás is kedvezett az alkalomra, nem volt hideg, így a templom udvarán fogyaszthattuk el a forralt bort, forró teát és az elengedhetetlen hagyomány szerinti sült kolbászt. Az iskolaépületben finom sütemények voltak, szépen fogyott a gyerekek által délelőtt készített süti is. Sok ismerős társaságában, kellemesen és vidáman telt az este.

Mindenkinek szeretetteljes és elcsendesedős ádventi készülődést kívánunk. Ne feledjük a bevásárló központok hangos forgatagában, hogy közeledik hozzánk az igazi ajándék, a Megváltó!

szöveg: Gadányi Józsefné
fotók és videók: Gadányi Józsefné, Tóth Zsófia, Bolla Dorottya

Adventi gyertyagyújtás
Létrehozva: 2012. december 6. » Címkék: Adventi beszámolók, Beszámolók

December 1-jén a délelőtti óráktól könyv- és ajándékvásárra várták az érdeklődőket gyülekezetünkben.

Délután öt órakor kezdődött a műsoros adventi este, melyen a Pro Artis Művészetoktatási Intézmény tanulói és tanárai zenéltek, Koch Boglárka orgonált, majd Farkas János orgonakíséretével énekelt, Nagyné Gadányi Andrea verset mondott, Racskó Eszter egy karácsonyi dalt énekelt. Közreműködött továbbá az evangélikus kórus Simon Péter vezényletével.

Igét hirdetett D. Szebik Imre ny. püspök, majd angyalkák gyújtották meg Szabó Vilmos Béla esperes, az est szervezője segítségével, az oltárról hozott gyertyákkal az óriási adventi koszorú első gyertyáját.

A program hagyományosan, szeretetvendégséggel folytatódott, forralt borral, sült kolbásszal és süteményekkel kínálták a beszélgetésre betérő egybegyűlteket.

Fotók és szöveg: Kochné Inotai Gyöngyi

"Íme királyod jön hozzád"
Létrehozva: 2011. december 6. » Címkék: Általános, Adventi beszámolók

Angyalkák gyújtották meg a nagy adventi koszorú első gyertyáját 2011-ben is az evangélikustemplomban. A fúvószenekari bevezető utáni rövid áhítatot Szabó Vilmos Béla esperes tartotta a Mt 21,1-től kezdődő ige alapján, melyből kiviláglott, hogy Jézus nem látszatot akar. Sokkal inkább őszinteséget vár. Szeretettel, alázattal jön... Ő töltsön el békességével! Az adventi út egy cél felé vezet, aki Jézus.

A találkozás, a hitben való találkozás, a reménység boldogít. Az adventi gyertyagyújtás nemcsak egy esti program, nemcsak egy étkezés, hanem a cél felé indulás. Az Isten maga is indul felénk... Megláthatjuk a belőle áradó fényt, mely bűnbocsánatot hoz. Részletes beszámoló

Ádventi gyertyagyújtás 2011
Létrehozva: 2011. december 1. » Címkék: Adventi beszámolók, Beszámolók, Kórus beszámolók, Kórus szolgálat

Angyalkák gyújtották meg a nagy adventi koszorú első gyertyáját 2011-ben is az evangélikus templomban. A fúvószenekari bevezető utáni rövid áhítatot Szabó Vilmos Béla esperes tartotta a Mt 21,1-től kezdődő ige alapján, melyből kiviláglott, hogy Jézus nem látszatot akar. Sokkal inkább őszinteséget vár. Szeretettel, alázattal jön... Ő töltsön el békességével! Az adventi út egy cél felé vezet, aki Jézus.

A találkozás, a hitben való találkozás, a reménység boldogít. Az adventi gyertyagyújtás nemcsak egy esti program, nemcsak egy étkezés, hanem a cél feléindulás.

Az Isten maga is indul felénk... Megláthatjuk a belőle áradó fényt, mely bűnbocsánatot hoz.

Koch Boglárka kántor orgonajátéka (Pachelbel:E-moll toccata) is tovább munkálta az elkezdett gondolatsort. Összhangban az előzőekkel, Paul Roth:Ima a karácsony megmentéséért című verse hangzott el Nagyné Gadányi Andrea tolmácsolásában, majd három gyermek (Világ Máté, Pintér Máté, Zuschlag Eszter) mondta el Kárász Izabella: Jön Krisztusod c. versét.

Kórusunk énekszámai után két angyalka (Jilling Dóra és Szabó Petra) vitte az oltárról a gyertyákat az előtérbe, s közösen meggyújtották az első gyertyát az ott elhelyezett nagy adventi koszorún. Ekkor a gyülekezet is bekapcsolódott a Jöjj, népek megváltója kezdetű énekkel.

A külsőségeiben, összetételében az előző évihez hasonló program, a sok ismerős arc és szereplő (ideértve a Roger Schilling zenekar tagjait is) az otthonosság, valami belső melegség érzetét keltette bennünk. Az udvaron Kiss Károly és felesége, Éva várta már a híveket a frissen sült kolbásszal. No és a forralt bor, a rengeteg sütemény a gyülekezeti teremben...

Nemcsak egy étkezés..., de sok előkészület, fáradság is. Éva például a születésnapja estéjét áldozta ránk az adventi út kezdetén, a Királyra várva...

Kochné Inotai Gyöngyi

Ádventi gyertyagyújtás 2010
Létrehozva: 2010. december 1. » Címkék: Adventi beszámolók, Beszámolók

A már hagyománnyá vált ádventi gyertyagyújtásra 2010. november 27-én a paksi Roger Schillig fúvószenekar fújta a gyülekezőt az evangélikus templomban.
Rövid műsoruk után Szabó Vilmos Béla esperes köszöntötte házigazdaként az egybegyűlteket, majd az evangélikus kórus énekelt.

Dr. Hafenscher Károly lelkész, a révfülöpi Evangélikus Oktatási Központ igazgatója látta el az áhitat szolgálatát.

Gadányi Andrea és hittanosainak rövid irodalmi műsora után, a gyülekezet éneke alatt, az angyalkák meggyújtották a nagy ádventi koszorún az első gyertyát. Ezt követően Koch Boglárka kántor orgonált.

A templom teraszáról szóló fúvószene mellett kolbászsütés, forralt bor várta az udvaron a vendégeket és süteménykóstolással folytatódott a beszélgetés az iskolaépületben.

Kochné Inotai Gyöngyi