Érdekes és egyben felemelő eseménynek lehettek tanúi gyülekezetünk résztvevői, akik részt vettek a böjt 1. vasárnapjának istentiszteletén (Invokavit vasárnapja). Az esemény nem a böjthöz kapcsolódott, hanem Szent-Bálint vértanúhoz, aki a katolikusoknál a szerelmesek és a jegyesek védőszentje. Ehhez kapcsolódik a Házasság hete rendezvénysorozat, amit Magyarországon immár a 9. alkalommal rendeztek meg. Ennek keretében a felekezetek civil szervezetekkel együtt népszerűsítik a manapság bizony már megkopott házasság intézményét. A Házasság hetén különböző rendezvények vannak/voltak országszerte, és a végén istentisztelet keretében sok helyen megáldják/megáldották a házaspárokat.

A „régi” házaspárok az istentisztelet keretében történő, ilyen jellegű megáldása eddig nem volt gyakorlat gyülekezetünk életében. Egyik „újításaként” most először áldotta meg gyülekezetünk új lelkésze, Nepp Éva az istentiszteleti liturgia keretén belül az oltár előtt felsorakozott, házastársi kapcsolatban élőket, akik között természetesen voltak más felekezetbeli házastársak is. Emiatt ez az evangélikus templomban történt áldás ökumenikus jellegű is volt.

A házastársi együttélést megerősítő áldást követően lelkészünk meghívta a parókiára a mintegy 30 fő résztevőt egy pohár pezsgőre is, amit a jelenlévők vidám koccintást követően, jókedvűen el is fogyasztottak.

„A házasságok az égben köttetnek” szoktuk mondani, és tegyük hozzá: meg is tartatnak, ha a házasságban a férjen és a feleségen kívül a világot teremtő Isten is jelen van. Legyen ez a „szerelmi háromszög” valóság fiataljaink életében is!

Szöveg: Pálmai István